Wijnbouw in Aconcagua tussen de Andes en de Stille Oceaan
Ten oosten van het wijngebied ligt Cerro Aconcagua, met 6961 meter de hoogste berg van het Amerikaanse dubbelcontinent. Tussen de uitlopers en de kust van de Stille Oceaan strekt zich het wijngebied van de Aconcagua uit. Chardonnays en Sauvignon Blancs, Merlots en Cabernet Sauvignons komen hier vandaan, die dankzij hun hoge kwaliteit steeds populairder worden, niet in de laatste plaats in Duitsland.
Wijngebied Aconcagua: de klimatologische diversiteit zorgt voor een veelzijdig aanbod
De Aconcagua-wijnstreek ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van de nationale hoofdstad Santiago de Chile. Het is verdeeld in de subregio's Aconcagua Valley, Casablanca Valley, San Antonio en Leyda. De Aconcagua-vallei ligt het verst landinwaarts en wordt doorkruist door de Aconcagua-rivier. Hier is het klimaat warm en droog en de bodem varieert van zanderig tot rotsachtig.
De regenval van slechts 215 millimeter zou niet voldoende zijn voor de wijnbouw alleen. Voor de irrigatie gebruiken de wijnbouwers dus het smeltwater van de rivier, in de directe omgeving waarvan veel wijngaarden liggen. De Aconcagua Vallei is beroemd om zijn prachtige rode wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon en Carménère.
De andere drie subregio's liggen dichter bij de kust van de Stille Oceaan en worden gekenmerkt door een veel koeler klimaat onder invloed van de Humboldtstroom. De regenval van 540 millimeter per jaar is veel hoger dan verder landinwaarts, en het terroir is ook heel anders. Het is hier veel zwaarder en lemiger. De teeltomstandigheden aan de kust zijn bijzonder gunstig voor de rode Pinot Noir en de witte Sauvignon Blanc en Chardonnay variëteiten.
Door de lagere temperaturen hebben de druiven gedurende het jaar voldoende tijd om te rijpen en hun aroma te ontwikkelen. De temperaturen vormen echter ook een uitdaging voor de wijnboeren in de Casablanca-vallei, San Antonio en Leyda. Het is niet ongewoon dat wijnstokken verloren gaan aan strenge vorst.
Wijngebied Aconcagua
Aconcagua is het noordelijkste van de vijf wijngebieden in Chili. Er wordt hier al sinds 1870 wijn verbouwd. Veel wijnmakerijen in de regio zijn echter van recentere datum en zijn pas in de jaren tachtig of negentig van de vorige eeuw opgericht. Het wijngebied dankt zijn naam aan de bijna 7000 meter hoge berg Aconcagua en de gelijknamige rivier.
|
Wijnmakerijen in Aconcagua
Het eerste wijnhuis in de Aconcagua-wijnstreek werd in 1870 opgericht door Don Maximiano Errázuriz. Het is vandaag de dag nog steeds in gebruik onder de naam Viña Errazuriz S.A. en produceert uitstekende wijnen van Franse druiven zoals Cabernet Sauvignons en Carménère. De naam is nauw verbonden met het topsegment van de Chileense wijnproductie. Bij VINELLO wordt Viña Errazuriz S.A. bijvoorbeeld vertegenwoordigd door de voortreffelijke droge rode wijn Kai Carmenére.
De wijnmakerij Viñedos Veramonte in de Casablanca-vallei, die pas in 1990 werd opgericht, bewijst dat het ook mogelijk is om een goede reputatie op te bouwen zonder een aloude naam. Hier worden uitstekende witte wijnen geproduceerd zoals de Veramonte Cruz Andina Sauvignon Blanc en de Veramonte Chardonnay, maar ook rijke droge rode wijnen zoals de Veramonte Ritual Pinot Noir. Andere bekende wijnhuizen in de wijnstreek zijn:
- Baron Philippe de Rothschild Maipo
- Don Melchor - Concha y Toro
- Miguel Torres Chili
- Terra Noble
Dingen om te weten over Aconcagua
Hoeveel Aconcagua-wijn wordt er per jaar geproduceerd?
Er wordt ongeveer 20 miljoen liter Aconcagua-wijn per jaar geproduceerd. Dit volume vertegenwoordigt ongeveer 15% van de Chileense wijnproductie per jaar.
Wat is de omvang van het wijngaardgebied in de Aconcagua-wijnstreek?
Het wijnbouwareaal bedraagt ca. 3.500 hectare en is qua oppervlakte ongeveer vergelijkbaar met het wijngebied van de Rheingau in Hessen (ca. 3.200 hectare). Het grootste deel bevindt zich in de Casablanca-vallei. Het resterende wijngaardareaal is verdeeld over de subregio's San Antonio, Aconcagua Valley en Lyda.
Welke rode druivenrassen worden in de Aconcagua-wijnstreek verbouwd?
De belangrijkste rode druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon en Carménère. Daarnaast worden onder andere País, Pinot Noir, Merlot en Syrah (Shiraz) gekweekt.
Welke witte druivenrassen worden in de Aconcagua-wijnstreek verbouwd?
Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn de belangrijkste witte variëteiten in Aconcagua. Bovendien wordt de Riesling ook op de wijngaarden van de regio verbouwd.
Ontdek de wijnen van Aconcagua online op VINELLO
Geniet van topwijnen uit Aconcagua tegen lage prijzen uit onze online shop. Bij VINELLO vindt u een representatieve selectie van wijnmakers en wijnhuizen uit Aconcagua. Bij ons koopt u veilig en kunt u zich verheugen op een snelle levering van uw bestelling. Daarnaast bieden wij u verschillende betalingsmogelijkheden waaruit u de door u gewenste methode kunt kiezen.
Een ander voordeel bij VINELLO: Onze sommeliers zijn telefonisch beschikbaar voor een gedetailleerde consultatie om u kennis te laten maken met de wereld van de Aconcagua-wijnen. Dit maakt het voor u gemakkelijker en sneller om uw favorieten te vinden, of het nu voor een speciale gelegenheid is, een avond met vrienden of voor uw eigen privé-gebruik.