Aglianico Smaak en Karakter
De smaak van de Aglianico rode wijn wordt gekenmerkt door sterke tannines en een uitgesproken zuurgraad, die zich ontwikkelen tot een rond plezier met langere opslag. De fluweelachtige tannines geven de wijn uit Zuid-Italië een volle body met geconcentreerde kruiden. In de mond worden krachtige aroma's van vulkanische oorsprong of pruim, chocolade en donkere wilde bessen aanbevolen. Dankzij de late rijpheid van de Aglianico druivensoort bouwen krachtige aroma's zich op, maar worden ze ook verwend met frisheid door de nachtelijke kou. De kleur wordt gekenmerkt door de dikwandige druiven, rijk aan tannines, en vullen het glas met robijnrode pracht en praal.
De beste Aglianico - DOCG Taurasi en DOC Aglianico del Vulture
Campanië en Basilicata zijn dankzij de bodem, het klimaat en de ligging voorbestemd voor de Aglianico-druif. De druiven ontkiemen vroeg en rijpen laat - de oogst begint gedeeltelijk in november. Een teelt in het noorden van het land is dus niet mogelijk, omdat de druiven dan niet volledig rijp zouden zijn. Zo wordt de Aglianico bijna uitsluitend in het zuiden van Italië verbouwd. Verdere groeigebieden zijn in Californië en Australië.
De beste Aglianico wijnen komen echter uit de regio's Campania en Basilicata. Hier halen de wijnen de DOCG-status tot 600 meter boven de zeespiegel, bijvoorbeeld in Taurasi of als DOC Aglianico del Vulture. Langs de uitgestorven Monte Vulture vulkaan, DOC Aglianico del Vulture is gevinifieerd single-vineyard en produceert donkere, geconcentreerde en tannine wijnen die alleen maar beter worden met de leeftijd.
Houdbaarheid van Aglianico rode wijn
Met zijn zeer uitgesproken tannines is Aglianico rode wijn niet alleen uitstekend geschikt voor lange rijping, maar ook zeer aan te bevelen. Aglianico moet echter niet jong gedronken worden. Door de opslag verdwijnen de prominente tannines en de zuurgraad en maken de wijn rond en fluweelzacht. Net als elke rode wijn moet Aglianico wijn op een koele, donkere en temperatuurbestendige plaats worden bewaard totdat de optimale tijd, in ongeveer 5 jaar na de vinificatie, is gekomen om de edele wijn te serveren.
Aglianico-druiven in de wijnkelder - met zure afbraak en hout
In de wijnkelder ondergaan de druiven een uiterst zachte vinificatie. Door de sterke zuurgraad is in de meeste gevallen een biologische zuurreductie nodig, die meestal ook in houten vaten plaatsvindt. Dit geeft de wijn een romige structuur en een edele houtnoot. Van de teelt tot de oogst en de wijnproductie ondergaat de Aglianico rode wijn een vinificatieproces dat aan de hoogste eisen voldoet. Je kunt het proeven, je kunt het waarderen - Aglianico is bijzonder.
Reductie van malolactisch zuur - uit de trukendoos van de wijnbouwer
Malolactische zuurreductie (Malo) of biologische zuurreductie (BSA) is de reductie van appelzuur in wijn door een bacterie genaamd Oenococcus oeni. De bacterie zet appelzuur om in melkzuur en CO2. Dit maakt de wijn zachter en romiger en bevat voortaan minder zuur. Dit proces is een belangrijk middel om de wijn gladder te maken, vooral in het geval van zeer zure wijn.
|
De naam Aglianico - oorsprong en etymologie
De Aglianico druivensoort is oud, zeer oud, meer dan 2500 jaar oud zegt men. De algemene opvatting is dat het de Feniciërs waren die de druivensoort vanuit Griekenland naar het zuiden van Italië verscheepten via hun handelsroutes en kolonisatie. De naam Vitis Helenica - Griekse wijn - is in deze oorsprong altijd in omloop als synoniem voor Aglianico. Het bewijs voor deze theorie is echter relatief dun. DNA-analyses leverden geen enkel verband op met de Aglianico-druivensoort en druivenrassen uit Griekenland. De analyse wees veeleer op nauwe relaties met druivenrassen uit Campanië en Basilicata, vooral met Aglianicone, een afstammeling van Aglianico.
De veronderstelling dat Aglianico van Griekse oorsprong was, dateert van 1581, door een geleerde genaamd Giambattista della Porta. Hij vergeleek de oude Helvola-druif, beschreven door Plinius de Oudere, met hellanico - een Helleense druif. Vanaf dat moment werd onder wijnauteurs overwogen dat Aglianico gelijk staat aan hellanico gelijk staat aan Griekse druivensoort.
Deze stelling wordt echter tegengesproken door vele feiten, waaronder vooral de kleur van de twee wijnen. Terwijl Helvola een geelachtige wijn was, zijn de Aglianico druiven erg donker. Bovendien bestond het bijvoeglijk naamwoord hellenicus, dat objecten van Griekse oorsprong beschreef, nog niet ten tijde van Plinius de Oude. Romeinse bronnen spraken altijd over graecus; Griekse druiven en nooit Griekse druiven.
De eerste schriftelijke vermelding van Aglianico komt in 1520 uit een document van graaf Giulio Antonio Acquaviva d'Aragona, die ook Aglianiche onder zijn wijnstokken kweekte - meervoud voor Aglianico. Een etymologische oorsprong uit het Spaans is waarschijnlijk, aangezien de eerste vermelding van Aglianico dateert uit de periode van de Spaanse bezetting van Italië. Het Spaanse woord voor plain llano geeft een warm spoor van de oorsprong van de naam Aglianico, aangezien de lettergreep lla in het Italiaans glia wordt uitgesproken. Als men oudere dialecten bij de hand neemt, die verwijzen naar de druivensoort als la Glianica , is de betekenis van de naam Aglianico duidelijk: de druif van de vlakte.
Wetenswaardigheden over Aglianico rode wijn
Wat is Aglianico wijn
Aglianico is een rode druivensoort die een tannine en rijke rode wijn produceert. Door de late rijping wordt het druivenras uitsluitend in Zuid-Italië en warme regio's, zoals Australië en Californië, geteeld. Aglianico rode wijn wordt vaak geproduceerd op vulkanische rotsen en gedoofde vulkanen. Aglianico staat ook bekend als de Barolo van het Zuiden, wat de hoge kwaliteit van de teelt tot aan de vinificatie suggereert, evenals de goed gestructureerde en aromatische body.
De ideale drinktemperatuur voor Aglianico
De ideale drinktemperatuur voor Aglianico wijn ligt tussen de 15 en 18°C.
Voedseladvies voor Aglianico
Aglianico rode wijn harmoniseert met rood vlees en wild. Gerijpte kaas wordt ook aangevuld met Aglianico wijn. Als Italiaanse specialiteit is de Aglianico natuurlijk ook geschikt voor de Italiaanse keuken.
Moet Aglianico wijn ademen?
Om zijn volledige potentieel te ontwikkelen, moet een Aglianico rode wijn 3 uur voor het drinken in een karaf worden gegoten. Als de wijn echter 5 jaar wordt bewaard, kan hij ook direct na opening worden gedronken.
Aglianico wijn kopen
Bestel Aglianico wijn online bij onze online wijnwinkel. Hier ervaart u de voordelen van ontspannen winkelen vanuit huis of onderweg en profiteert u ook van onze snelle en veilige verzending. Ga op reis door de wereldwijde wijnsoort op VINELLO.co.uk en ontdek goedkoop en kleurrijk de eersteklas en bekroonde rode wijnen, witte wijnen en rosé. Koop Aglianico wijn online en wij zien af van de verzendkosten vanaf een aankoopwaarde van 120€. Stuur uw pakket naar bijna de hele wereld en geniet van een zorgeloze aankoop van internationale en nationale wijnspecialiteiten.
Voor vragen en wensen staan wij graag tot uw beschikking. U kunt ons bereiken via e-mail op wine@vinello.eu, telefonisch 0351 - 469 256 55 of op Facebook en Instagram @vinello_wine. We zijn altijd blij om nieuwe fijnproevers te ontmoeten en de grote wereld van de wijn met u te ervaren.