Ongeveer 25 procent van de totale wijnproductie van Portugal komt uit dit wijnbouwgebied, met een totaal wijnbouwoppervlak van ongeveer 60.000 hectare, het is het grootste wijnbouwgebied voor kwaliteitswijnen uit Portugal.
Vinho Verde: Portugese wijnspecialiteit
De regio van herkomst van de Vinho Verde is het stroomgebied tussen de Portugees-Spaanse grensrivier Douro en de Minho, in het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan. Het wordt gekenmerkt door een maritiem, extreem vochtig klimaat met warme zomers en koude, regenachtige winters. De jaarlijkse regenval kan oplopen tot 2.000 millimeter per vierkante meter. De wijnstokken voor deze Portugese witte wijn worden daarom vaak in pergola's verbouwd.
De omschrijving "groene wijn" verwijst niet naar de kleur van de bessen of het eindproduct, maar naar het jonge, frisse karakter van deze wijnen. Ze worden niet alleen uit witte, maar ook uit rode druiven geperst. Naast witte en rode Vinho Verdes zijn er ook rosévarianten, maar op de internationale markt domineren witte variëteiten. De witte druivensoorten die worden aanbevolen voor hun productie zijn Alvarinho, Avesso, Loureiro en Treixadura, daarnaast spelen ook enkele andere aanbevolen of toegestane witte druivensoorten een rol. Ook bij de rode Vinho Verdes is een vrij groot druivenras te vinden.
Vinho Verde wijn: licht, sprankelend en rijk aan fruitaroma's
De vinificatie van deze wijnen vraagt veel tact en ervaring van de wijnmakers. Ze maken slechts een korte fermentatieperiode door en worden gekenmerkt door een hoog zuurgehalte. Hun alcoholgehalte ligt tussen 8,5 en elf procent, wat bijdraagt aan hun lichte, sprankelende karakter. Tijdens het fermentatieproces wordt het appelzuur in de most omgezet in natuurlijk koolzuur. In het geval van inferieure kwaliteiten van groene wijn die niet onder de DOC-certificering vallen, wordt het koolzuur soms extern toegevoegd.
Met uitzondering van enkele exportkwaliteiten die enige restzoetheid bevatten, worden de Vinho Verdes op een zure en "botdroge" manier ontwikkeld. Een klassieker Vinho Verde presenteert zich licht mousserend en toont intensieve appel-, perzik- of citrusnoten. Rode variëteiten, die bijna uitsluitend lokaal worden gedronken, hebben een zeer hoog tanninegehalte en een uitgesproken intense kleur.