♥ Momenteel 17 128 wijnen alleen voor jou! ♥
Persoonlijk advies!
Veilige verpakking!
Betrouwbare verzending!

Basilicata

(11)

Basilicata, in het zuiden van Italië, is een van de wijnbouwgebieden die rijk zijn aan tradities maar buiten het land minder bekend zijn. Ga op ontdekkingsreis.

Basilicata: De wijnbouw bestaat hier al 2500 jaar.

In Basilicata werd wijn verbouwd voordat de Romeinen heel Italië en vervolgens de Middellandse Zee veroverden. Het waren de Feniciërs en Grieken die de wijnbouw naar Zuid-Italië brachten. De rode variëteit Aglianico werd hier waarschijnlijk al in de 6e eeuw voor Christus geteeld.

Lees meer over Basilicata
Filters sluiten
van tot
Hooggewaardeerd  

Locatie en structuur van de Basilicata-wijnstreek 

De wijnregio Basilicata ligt in het zuiden van Italië, figuurlijk gezien onderaan de Italiaanse laars. Het terrein wordt gedomineerd door de uitlopers van de Apennijnen. In het zuiden grenst de regio aan de Ionische Zee. In het westen heeft het een korte kuststrook aan de Tyrreense Zee 

In het noordwesten wordt Campanië vergezeld door Basilicata. In het oosten ligt Apulië en in het zuidwesten van Calabrië. Ondanks de zuidelijke ligging is het berggebied koeler dan de meeste andere gebieden van Italië. Voor de wijnbouw betekent dit een langdurige rijpingscyclus met een late oogsttijd voor Italië, tot eind oktober. 

Politiek gezien is de regio verdeeld in twee provincies: de kleinere Matera in het zuidoosten en de grotere Potenza, die de rest van het gebied beslaat. De meeste wijnbouw is geconcentreerd in de kustgebieden van de Ionische Zee, de provinciale hoofdstad van Matera met dezelfde naam, en het gebied rond de berg Gier, een uitgedoofde vulkaan in de provincie Potenza. De bodem van vulkanische oorsprong creëert zeer goede omstandigheden voor de wijnbouw. Met name het belangrijkste rode ras, Aglianico, vindt hier ideale groeiomstandigheden. 

Kenmerken van de wijnbouw in de regio

De wijnbouw in Basilicata wordt gekenmerkt door een grote diversiteit en een zeer kleinschalige structuur. Veel percelen beslaan slechts één hectare en sommige nog minder. De wijnbouw wordt vaak als nevenactiviteit beoefend. De heterogeniteit en kleinschaligheid is ook de reden waarom er in Basilicata slechts enkele aangewezen DOC- en DOCG-gebieden zijn. 

Het is moeilijk om aaneengesloten gebieden met een uniform karakter te vinden. Als het gaat om de teelt, zijn de wijnbouwers nog steeds voornamelijk afhankelijk van de klassieke teelt op palen. De moderne teelt van wijnstokken op draadframesystemen komt nauwelijks voor. Veel wijnkenners beschouwen de traditionele methode als een van de geheimen achter de beste wijnen van de regio. 

Basilicata-wijngebied

Basilicata is een bergachtige Italiaanse wijnstreek in de zuidelijke Mezzogiorno. De wijnbouw is geconcentreerd op rode wijn, die meer dan 90 procent van het totale volume vertegenwoordigt. Door de grote hoogte is het klimaat ondanks de sterke zon koel, zodat de druiven lang kunnen rijpen. Daarbij winnen ze suiker zonder verlies van zuurgraad, wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. Het bekendste ras is de rode Aglianico. Het kan met name profiteren van de klimatologische omstandigheden en ook van de klassieke wijnstoktraining op het belang in Basilicata.

Rode en witte druivenrassen in Basilicata

In het wijngebied van Basilicata worden voornamelijk rode druivensoorten verbouwd. De belangrijkste van deze rassen is Aglianico. Het heeft een aanzienlijke leeftijd, zelfs voor het traditierijke mediterrane gebied, en werd al 2500 jaar geleden in Italië verbouwd. Via Griekse kolonies in het huidige Calabrië bereikte de variëteit zowel Basilicata als Apulië en Campanië. 

Uit de Aglianico worden volle rode wijnen met een fruitig karakter en een veelzijdig zuurprofiel geproduceerd. Andere rode variëteiten die worden geteeld zijn de autochtone Bombino Nero, de Ciliegiolo, die wijdverspreid is in Zuid-Italië, en de Malvasia Nera di Basilicata. Internationale variëteiten zoals Cabernet Sauvignon en Merlot zijn ook in mindere mate te vinden op de wijngaarden van de regio. 

Witte wijn speelt een kleinere rol in de wijnbouw in de regio en is goed voor minder dan 10 procent van het productievolume. De witte druivenrassen die worden geteeld zijn onder andere de autochtone Bombino Bianco, Fiano en Greco Bianco en Malvasia Bianca di Basilicata. Verder worden ook Muscat Blanc of Gele Muscatel en Trebbiano gekweekt. 

Wijn uit Basilicata bij VINELLO

Veel mensen zijn nog volledig onbekend met wijnen uit Basilicata. Dus als je van Italiaanse wijn houdt, heb je hier de kans om echt nieuw terrein te ontdekken. In het bijzonder raden wij u aan om de rode droge DOC-wijnen uit Aglianico te proeven, die kenmerkend zijn voor de stijl van de regio. Dit zijn bijvoorbeeld de wijnen van het wijnhuis Vigneti Del Vulture zoals de Piano del Cerro Aglianico del Vulture DOC of de Pipoli Aglianico del Vulture DOC 

Een andere aanbevolen Aglianico is de elegante Titolo Aglianico del Vulture DOC van de Elena Fucci wijnmakerij. Als u de voorkeur geeft aan een witte wijn, kijk dan eens naar de lichte zomerwijn Pipoli Greco Fiano IGT van de druivensoorten Fiano en Greco Bianco.

Dingen om te weten over Basilicata

Welke Basilicata-wijn heeft de DOC- of DOCG-status?

In Basilicata wordt slechts één DOCG-wijn geproduceerd: Aglianico del Vulture Superiore. Vier gebieden hebben de status van DOC, namelijk Aglianico del Vulture, Terre dell'Alta Val d'Agri, Matera en Grottino di Roccanova. 

Hoe groot is het wijngaardgebied van de Basilicata-wijnstreek?

In Basilicata wordt wijn verbouwd op een wijnbouwoppervlak van ongeveer 11.000 hectare. Zo is de wijnstreek een van de kleinste in Italië. 

Hoeveel wijn wordt er per jaar geproduceerd in Basilicata?

Het wijngebied Basilicata produceert ongeveer 80.000 hectoliter wijn per jaar.

Koop Basilicata-wijnen online op VINELLO

Wij nodigen u uit om de populaire wijnen uit Basilicata te proeven. Blader naar hartenlust door onze selectie en vind vandaag nog uw nieuwe favoriete wijn bij VINELLO. We zijn er trots op dat we u een groot assortiment kunnen presenteren met wijnen uit de meest uiteenlopende delen van de wereld.

Wij hechten veel belang aan de tevredenheid van onze klanten. Daarom garanderen wij dat uw aankoop bij ons veilig is. Daarnaast staan wij voor een snelle levering, zodat uw gevraagde pakket u zonder lange wachttijden bereikt. U bent ook van harte welkom om een consultatieverzoek in te dienen bij onze sommeliers - we staan graag voor u klaar!

UP UP
UP