Het land en zijn wijnen
Vanuit het oosten van Oostenrijk stromen voornamelijk rode wijnen over de hele wereld. Daarnaast is er een scala aan volle witte wijnen. Ook zoete wijnen mogen niet ontbreken op deze lijst, want sommige van deze wijnen zijn ook afkomstig uit Burgenland. Zweigelt en Blaufränkisch, twee autochtone druivensoorten, behoren echter tot de belangrijkste wijnsoorten.
Zweigelt heeft veel namen. Het ras is ook bekend als Blauer Zweigelt, Rotburger of Zweigeltrebe. In Oostenrijk is het landschap niet meer weg te denken en op veel plaatsen is het een dominante factor. De druivensoort wordt beschouwd als de meest wijdverspreide in heel Oostenrijk en kan worden verwerkt tot heerlijke rode wijn.
Blaufränkisch draagt ook verschillende andere veel voorkomende namen, die soms meer en soms minder vaak worden gebruikt. Het ras wordt ook wel Lemberger of Blauer Limberger genoemd. De teelt van Blaufränkische druiven is aan enkele risico's onderhevig. Zo mag de wijnstok niet in aanraking komen met late vorst. Het klimaat in de regio is echter gunstig voor de teelt en verandert steeds meer in de richting die beter bij de Blaufränkische wijnstokken past.
Wijngebied Burgenland
Burgenland is een federale staat in Oostenrijk. Economisch gezien leeft het vooral van de landbouw. De waardevolle klimatologische omstandigheden maken de regio bijzonder interessant voor de wijnbouw. Wat de wijnbouw betreft, wordt Burgenland verder onderverdeeld in de teeltgebieden Neusiedlersee, Neusiedler-Hügelland, Mittelburgenland en Südburgenland, waarbij de Neusiedlersee de meeste wijngaarden bewaakt. |
De wijnbouwers uit het oosten van Oostenrijk
Achter elke goede wijn zit natuurlijk een wijnmaker die door zijn actieve invloed het karakter van de wijn voortdurend bijstelt. Hij is niet alleen bekend met het microklimaat, de lokale bodem en de geselecteerde druivensoort, maar besteedt ook veel aandacht aan de kleine details van de teelt, de oogst en de verwerking. Aangezien Burgenland voorbestemd is voor de wijnbouw, wonen hier tal van wijnbouwers, waaronder veel familiebedrijven. We willen er drie meer in detail voorstellen.
De Günter & Regina Triebaumer Rustwijngaard
De Triebaumer familie kan terugblikken op een eeuwenoude geschiedenis in de wijnbouw. Ze zijn sinds het einde van de 17e eeuw actief op het Neusiedlermeer bij de vrije stad Rust in Burgenland. Vandaag de dag zijn Günter Triebaumer en Regina Limbeck verantwoordelijk voor de wijnmakerij, die ongeveer 24 hectare landbouwgrond omvat. Hun handelsmerk: enerzijds vertrouwen ze op traditie, die voortkomt uit hun familiegeschiedenis, en anderzijds hebben ze zich opengesteld voor de wereld door hun grote belangstelling en professionele redenen. Deze waarden spelen een grote rol in de wijnproductie, maar in elke fles die hier ontstaat zit altijd de ziel van de uitstekende Rustwijngaarden.
De Esterházy Winery
De familie Esterházy is een oude Oostenrijkse familie met Hongaarse wortels die teruggaat tot de 13e eeuw. In de 17e eeuw blonk een prinselijke lijn van de Esterházys uit, waardoor ze soms deel uitmaakten van de hoge adel van Oostenrijk en de geschiedenis van het land aanzienlijk beïnvloedde. De familie staat ook bekend om haar nauwe banden met de Hongaarse kroon van die tijd en met het Huis van Habsburg en bezit nog steeds eigendommen met een rijke geschiedenis. Zo is er bijvoorbeeld het kasteel Esterházy in Eisenstadt in Burgenland.
Naast zijn invloed op de geschiedenis van Midden-Europa staat de naam Esterházy bekend om zijn sterke invloed op de Europese wijnbouw. Dat geldt vandaag de dag nog steeds in Burgenland: de Esterházy-wijngaard op de Leitherberg beslaat ongeveer 90 hectare en wordt beschouwd als een van de modernste van heel Oostenrijk. Voornamelijk rode druivensoorten zoals Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon of Zweigelt zijn te vinden op de wijngaarden. Ongeveer een derde van de wijngaarden is echter ook beplant met witte variëteiten zoals Chardonnay, Pinot Blanc of Welschriesling.
De Leo Hillinger Winery
Niet elke wijnmakerij in Burgenland kan terugblikken op een oude geschiedenis. Maar dat betekent niet dat prachtige wijnen daar het daglicht niet zien. Leo Hillinger is een van die wijnmakers die hun eigen wijnmakerij hebben opgericht. Zijn vader was wijnhandelaar en gaf deze handel in 1990 door aan zijn zoon.
Uiteindelijk kocht hij ongeveer 90 hectare wijngaarden in de buurt van Jois en Rust in Burgenland en produceert sindsdien zijn eigen wijn door middel van biologische teelt. Een internationale oriëntatie is erg belangrijk voor Leo Hillinger. Hij verkoopt zijn producten nu in 20 landen - voornamelijk in Europa, maar ook in de VS en China.
Klimaat en bodem in Burgenland
Warm in de zomer en koud in de winter: dit is het klassieke klimaat in Burgenland. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 10°C. Ongeveer 2.000 uren zonneschijn verwennen het land het hele jaar door. Er valt zo'n 350 tot 650 millimeter neerslag, waar zelden winterse sneeuw onder valt. Het klimaat van Burgenland wordt vaak beschreven als Pannonisch. De term komt voort uit het feit dat het oostelijke deel van Oostenrijk en het naburige Hongarije grotendeels op de Pannonische vlakte liggen.
Tegelijkertijd beschikt de regio over waardevolle bodems waaruit de veeleisende wijnstokken de cruciale voedingsstoffen en aroma's putten. Bovendien variëren de bodems verder tussen de afzonderlijke wijnbouwregio's in het land. Dit verklaart mede waarom de Burgenland wijnen soms zo duidelijk van elkaar verschillen, ook al komen ze allemaal uit het kleine land.
Dingen om te weten over Burgenland
Waar ligt Burgenland?
Het ligt in het oosten van Oostenrijk, grenzend aan Hongarije, Slowakije en de Oostenrijkse staten Niederösterreich en Steiermark. De hoofdstad is Eisenstadt. In Oostenrijk is deze provincie het minst bevolkt. Slechts ongeveer 293.000 mensen hebben hier hun thuis gevonden.
De naam Burgenland is te danken aan de aanwezigheid van lokale kastelen. Alhoewel de drie kastelen die hier waarschijnlijk de grootste rol hebben gespeeld nu deel uitmaken van Hongarije (dat wil zeggen Wieselburg, Ödenburg en Eisenburg). Binnen de landsgrenzen zijn nog talrijke kastelen te vinden, zoals kasteel Lockenhaus of Bernstein.
Wanneer is de druivenoogst in Burgenland?
Burgenland wordt, net als veel andere delen van de wereld, direct beïnvloed door de klimaatverandering, omdat de temperaturen gemiddeld stijgen. Dit blijkt nu uit de timing voor de druivenoogst, die al midden augustus begint. Normaal gesproken zouden de wijnboeren in Burgenland pas eind augustus beginnen met het oogsten van de druiven. Vandaag de dag bereikt de druivenoogst meestal zijn jaarlijkse piek op dit moment.
Koop online bij VINELLO: proef de wijnen van Burgenland
Wij nodigen u graag uit om de populaire wijnen uit Burgenland te proeven. Blader naar hartelust door onze selectie en vind vandaag nog uw nieuwe favoriete wijn bij VINELLO. We zijn er trots op dat we u een groot assortiment kunnen presenteren met wijnen uit verschillende delen van de wereld.
Wij hechten veel belang aan de tevredenheid van onze klanten. Daarom garanderen wij dat uw aankoop bij ons veilig is. Daarnaast staan wij voor een snelle levering, zodat uw gevraagde pakket u zonder lange wachttijden bereikt. Voel je ook vrij om ons een consultatieverzoek te sturen - we staan graag voor je klaar!