Calabrië

13 Produkte

Pittoreske kusten, azuurblauwe zeeën, massieve bergen en vruchtbare valleien: wijn uit Calabrië groeit in een van de meest schilderachtige gebieden van Italië 

Calabrië: Wijn uit de comebackregio

Nadat de wijnbouw in Calabrië in de 20e eeuw internationaal bijna onbeduidend was geworden, beleeft de regio nu al enkele jaren een succesvolle comeback. Maak nu kennis met de wijn uit het puntje van de laars van Italië. 

Lees meer over Calabrië
Filters sluiten
van tot
 
 
Geen resultaten gevonden voor de filter!
Terrano Magliocco Rosso Calabria IGP 2020 - Cantine Spadafora Terrano Magliocco Rosso Calabria IGP 2020 - Cantine Spadafora
Rode Wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70015-IT-RW-GP-001-20
0.75 l ( 14,24€ * / 1 l)
Terrano Greco Bianco Calabria IGP 2021 - Cantine Spadafora Terrano Greco Bianco Calabria IGP 2021 - Cantine Spadafora
Witte wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70015-IT-WW-GC-001-21
0.75 l ( 14,24€ * / 1 l)
Terrano Magliocco Rosa Calabria IGP 2021 - Cantine Spadafora Terrano Magliocco Rosa Calabria IGP 2021 - Cantine Spadafora
Droge Italië Calabrië (IT)
70015-IT-RO-GP-001-21
0.75 l ( 13,17€ * / 1 l)
Gaglioppo Calabria IGT 2021 - Statti Gaglioppo Calabria IGT 2021 - Statti
Rode Wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-RW-GL-320-11
0.75 l ( 16,64€ * / 1 l)
- Greco Bianco IGT Calabria 2021 - Statti
Witte wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-WW-GC-318-12
0.75 l ( 16,64€ * / 1 l)
- Mantonico IGT Bianco - Statti
Witte wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-WW-161-09
Batasarro Calabria 2017 - Statti Batasarro Calabria 2017 - Statti
Rode Wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-RW-BL-164-09
0.75 l ( 31,37€ * / 1 l)
- I Gelsi Rosso Calabria IGT - Statti
Rode Wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-RW-BL-321-12.1
Nosside Vendemmia Tardiva Lamezia DOC 2019 - Statti Nosside Vendemmia Tardiva Lamezia DOC 2019 - Statti
Witte wijn Zoete wijn Halfzoete Italië Calabrië (IT) Lamezia DOC (IT)
70011-IT-WW-GC-0514-16
0.5 l ( 47,96€ * / 1 l)
Greco Nero Calabria IGT 2021 - Statti Greco Nero Calabria IGT 2021 - Statti
Roséwijnen Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-RO-GC-0442-20
0.75 l ( 17,04€ * / 1 l)
I Gelsi Bianco Calabria IGT 2021 - Statti I Gelsi Bianco Calabria IGT 2021 - Statti
Witte wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-WW-BL-0601-20
0.75 l ( 11,44€ * / 1 l)
Cauro IGT Calabria 2020 - Statti Cauro IGT Calabria 2020 - Statti
Rode Wijn Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-RW-BL-1145-19
0.75 l ( 28,43€ * / 1 l)
I Gelsi Rosé Calabria IGT - Statti I Gelsi Rosé Calabria IGT - Statti
Roséwijnen Droge Italië Calabrië (IT)
70011-IT-RW-GP-001-20.1

Calabrië - kort & zoet

Calabrië is een traditioneel wijngebied in het uiterste zuiden van Italië. Het ligt recht tegenover Sicilië. Rode variëteiten groeien op 90 procent van het bebouwde areaal. De wijnbouw werd door de Grieken naar Calabrië gebracht en werd door de Romeinen verder geïntensiveerd. De regio staat bekend om zijn volle rode wijnen zoals Cirò en witte wijnen zoals Greco Bianco, die voornamelijk worden geproduceerd uit lokale druivensoorten. 

Locatie, geografie en klimaat van de wijnregio Calabrië

Calabrië is de meest zuidelijke wijnregio van het Italiaanse vasteland. Naar het beeld van Italië als laars neemt het de plaats in van de punt van de laars met een 780 kilometer lange kustlijn. Basilicata grenst in het noorden aan Calabrië als enige directe buurregio. In het oosten en zuiden grenst Calabrië aan de Ionische Zee. De Straat van Messina, die slechts drie tot acht kilometer breed is, scheidt Calabrië van Sicilië. Het vormt ook de overgang van de Ionische naar de Tyrreense Zee in het westen van de regio. 

Een groot deel van het schiereiland Calabrië is bedekt met bergketens. In het noorden liggen de uitlopers van de Apennijnen, in het zuiden het Aspromonte-massief en in het midden het Sila- en Serre-gebergte met de hoogste berg van de regio: de Serra Dolcedorme (2267 m). Het klimaat wordt gekenmerkt door warme zomers en koude winters, met duidelijke verschillen in dag- en nachttemperatuur. Het zuidoosten van de regio is zowel heter als droger dan het noorden en westen van de Tyrreense Zee door de winden van het Afrikaanse continent 

Wijn uit Calabrië met 2.600 jaar geschiedenis

Zelfs voor Italiaanse begrippen is Calabrië een zeer oude wijnstreek. Het werd al in de 8e eeuw voor Christus door de Grieken geregeld. De Grieken brachten de soorten wijn mee die vandaag de dag nog steeds in Calabrië worden verbouwd. Vele eeuwen lang werd Calabrië beschouwd als een uitstekende wijnregio, niet alleen in Italië, maar in heel Europa. In de concurrentiestrijd met de Franse groeisectoren heeft de internationale markt echter vanaf de 18e eeuw aan belang ingeboet. 

Aan het einde van de 19e eeuw kreeg de fylloxera een zware slag toegebracht aan de wijngaarden, waarvan Calabrië zich decennialang niet herstelde. Toen in de 20e eeuw de concurrentie van de Nieuwe Wereld opdook, lag de Zuid-Italiaanse wijnstreek letterlijk op de grond. Dan, geleidelijk aan, begon een succesvolle verandering ten goede. De invoering van moderne teeltmethoden, meer zorg bij het persen en investeringen in de wijnkelders werpen nu hun vruchten af. Vandaag de dag is er weer een toenemende internationale vraag naar wijn uit Calabrië. 

Calabria-wijn van rode druivensoorten

Een van de bijzondere kenmerken van wijn uit Calabrië is het hoge aandeel autochtone druivenrassen. Het is waar dat internationale leiders zoals Merlot of Cabernet Sauvignon ook worden gekweekt. Ze maken echter een vrij klein deel uit van de mix van het wijngebied. De stijl van de rode wijn uit Calabrië wordt vooral gekenmerkt door het ras Gaglioppo, dat op ongeveer een kwart van het totale wijnbouwareaal is aangeplant. 

Tegelijkertijd behoort Gaglioppo tot de oudste wijnsoorten van Calabrië. Het wordt gekenmerkt door een hoge Oechsle-graad en is geschikt voor volle rode wijnen met uitgesproken tannines. Het bekendste voorbeeld is het Cirò DOC van de oostkust van Calabrië. Het wordt beschouwd als een van de beste wijnen van de regio. Andere veel voorkomende rode variëteiten zijn Greco Nero en Nero d'Avola. 

Calabria-wijn van witte druivensoorten

Net als bij de rode wijnen domineren ook bij de witte wijn uit Calabrië de inheemse rassen. Vermeldenswaard is hier vooral de Greco Bianco, die als basis dient voor veelzijdige frisse witte wijnen. Mantonico Bianco en Guardavalle behoren ook tot de autochtone soorten. Verder worden Trebbiano Toscano, Moscato en Chardonnay in Calabrië verbouwd.

Wetenswaardigheden over de wijnstreek Calabrië

Welke Calabria-wijn is geclassificeerd als IGT?

Het kwaliteitsniveau IGT of Indicazione Geografica Tipica duidt in Italië wijn van een bepaalde regionale oorsprong aan. IGT-wijnen worden strenger gecontroleerd dan eenvoudige tafelwijnen. De negen IGT-gebieden in Calabrië omvatten:

  • Calabrië IGT
  • Costa Viola IGT
  • Locride IGT
  • Val di Neto IGT

Welke Calabria-wijn is geclassificeerd als DOC?

DOC of Denominazione di origine controllata duidt in Italië een kwaliteitswijn aan van bepaalde teeltgebieden. Dit betekent dat alleen wijnstokken uit deze teeltgebieden mogen worden gebruikt voor de wijnen. De elf DOC-wijnen uit Calabrië omvatten:

  • Cirò
  • Greco di Bianco
  • Melissa
  • Sant'Anna di Isola Capo Rizzuto
  • Terre di Cosenza

Hoe groot is het wijngaardgebied van Calabrië?

In Calabrië is in totaal zo'n 9.000 hectare aangewezen als wijnbouwgebied en is het daadwerkelijk beplant met wijnstokken.

Wijn uit Calabrië bij VINELLO

Bij wijn uit Calabrië uit onze winkel kunnen we de producten van Statti uit de Calabria IGT aanbevelen. Op de wijngaard, die zeer groot is voor de regionale omstandigheden met 500 hectare, wordt sinds het jaar 1700 wijn verbouwd. Vandaag de dag zijn Alberto en Antonio Statti vastbesloten om hun wijngaarden te moderniseren om echt het beste uit de lokale teeltomstandigheden te halen. Probeer bijvoorbeeld de rode Gaglioppo Calabria IGT met een intens fruitig aroma of de witte, kruidige frisse Greco Bianco Calabria IGT van Statti 

Bestel Calabria-wijnen online bij VINELLO

Heb je zin om je eigen tournee door Calabrië samen te stellen? Blader maar eens door ons assortiment - VINELLO heeft tal van prachtige klassiekers en spannende nieuwe ontdekkingen op het programma staan. Ontdek de verscheidenheid aan wijnen en profiteer ook van ons sommelier-advies. Beveiligde aankoop en gegarandeerde snelle levering zorgen ervoor dat uw plezierreis snel kan beginnen en u direct naar het wijnplezier leidt.

UP UP
UP