De Carmenere wijnstok
Carmenere wijnstokken lijken erg op Merlot wijnstokken en daarom wordt er vaak gespeculeerd over hun relatie en is verwarring niet ongewoon. Carmenere wijnstokken verschillen van Merlot in de lichtrode kleur van hun bladeren en een latere rijpingstijd (ca. 3 weken). Bovendien is Carmenere lekkerder dan Merlot en produceert het de "zwaarste" rode wijnen na Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.
Smaak van Carmenere-wijn
Carmenere-wijnen zijn over het algemeen aangenaam en drinkbaar en worden gekenmerkt door een laag tanninegehalte, hun donkerrode kleur en een verscheidenheid aan aroma's van bessen, chocolade, leer en tabak. Carmenere wordt voornamelijk gevinifieerd als één enkel ras en door het op te slaan in barriques kunnen zeer fijne, complexe wijnen worden geproduceerd .
Carmenere - Een Chileens succesverhaal
De Carmenere-druif beleefde een bijzonder succesverhaal in Chili. Het wordt daar al sinds het midden van de 19e eeuw verbouwd. Vanwege de gelijkenis met de Merlotdruif werden de uit Frankrijk geïmporteerde Carmenere wijnstokken meestal samen met de Merlot in gemengde stands geteeld. Nadat Carmenere bijna was verdwenen als gevolg van de druifluisplaag in Europa, werd zijn naam in Chili vergeten en werden zijn wijnstokken beschouwd als varianten van Merlot. Chili werd gespaard van de fylloxeraplaag vanwege de geografische afstand, en zo "overleefde" de Carmenere-wijnstok onontdekt in Chili. Het verschil in smaak tussen Chileense Merlotwijnen en die van andere landen was echter opvallend. In 1994 bracht een Franse druivendeskundige, die de Chileense "Merlot" wijnstokken identificeerde als Carmenere wijnstokken door middel van DNA-analyse, licht in de duisternis.
De Chileense wijnboeren erkenden het potentieel om bijna uitsluitend Carmenere-wijnen aan te bieden. Ze hebben het areaal van de Carmenere-wijnstokken vergroot en in 1996 heeft het Carmen-wijnhuis de eerste Carmenere-wijnen van één druivenras geproduceerd. Inmiddels wordt Carmenere op meer dan 7.200 hectare in Chili verbouwd en is bijna 30% van de Carmenere-wijnen uit Chili geclassificeerd als kwalitatief hoogwaardig. Carmenere-melangewijnen komen vooral voor in de lagere prijsklassen. Langzaamaan wint de Carmenere-druif ook in Europa weer aan belang. In Noord-Italië worden bijvoorbeeld goede zuivere Carmenere-wijnen geproduceerd, en met de Vini del Piave Carménère heeft de Veneto-wijnstreek in Italië de eerste oorsprongsbenaming voor Carmenere-wijnen met de status van DOC.