♥ Momenteel 17 151 wijnen alleen voor jou! ♥
Persoonlijk advies!
Veilige verpakking!
Betrouwbare verzending!

Ligurië

(8)

Wijn uit Ligurië - (nog steeds) een echte insider tip. De Italiaanse Rivièra is beroemd om zijn bloemenzeeën, nostalgische en verfijnde badplaatsen en pittoreske vissersdorpjes met gele en rode huizen die avontuurlijk balanceren op steile kliffen. Natuurlijk, Ligurië produceert ook wijn - en zeer goede wijn op dat.

"Wijn uit Ligurië kan zelfs stenen laten bloeien."

enthousiast Andrea Bacci, een 16de-eeuwse Italiaanse arts en ontdekkingsreiziger. Tot een paar jaar geleden hadden wijnen uit de regio die bekend staat om zijn milde klimaat een zeldzaamheidswaarde buiten Italië. Gelukkig werken toegewijde wijnboeren er met succes aan om dit te veranderen.

Lees meer over Ligurië
Filters sluiten
van tot
Hooggewaardeerd  
24 h 🚀  
Geen resultaten gevonden voor de filter!
-
2020
2021
Etichetta Nera Vermentino Colli di Luni DOC - Cantine Lunae
Witte wijn Droge Italië Ligurië (IT) Colli di Luni DOC (IT)
-
Niccoló V Riserva Colli di Luni DOC 2016 - Cantine Lunae
Rode Wijn Droge Italië Ligurië (IT) Colli di Luni DOC (IT)
-
2017
2018
Niccoló V Colli di Luni DOC - Cantine Lunae
Rode Wijn Droge Italië Ligurië (IT) Colli di Luni DOC (IT)
- Auxo Colli di Luni DOC 2019 - Cantine Lunae
Rode Wijn Droge Italië Ligurië (IT) Colli di Luni DOC (IT)
Spumante Chardonnay - Borgo Maragliano Spumante Chardonnay - Borgo Maragliano
Mousserende wijn Spumante brut - bruto Italië Ligurië (IT)
Labianca Liguria di Levante IGT 2021 - Cantine Lunae Labianca Liguria di Levante IGT 2021 - Cantine Lunae
Witte wijn Droge Italië Ligurië (IT)
- Etichetta Grigia Vermentino Colli di Luni DOC 2022 - Cantine Lunae
Witte wijn Droge Italië Ligurië (IT) Colli di Luni DOC (IT)
-
2020
2021
Mea Rosa Liguria di Levante Rosé IGT - Cantine Lunae
Roséwijnen Droge Italië Ligurië (IT)

Ligurië teeltgebied in het kort

Ligurië vervolgt de Franse Rivièra als zijn Italiaanse tegenhanger en strekt zich uit over ruim 300 kilometer langs de Middellandse Zee, van Ventimiglia via de havenstad Genua tot aan La Spezia. Op de 1.500 hectare aan wijngaarden in Ligurië wordt voornamelijk wijn verbouwd voor binnenlandse consumptie.

Wijnbouw onder extreme omstandigheden

De wijnbouw in Ligurië biedt grote uitdagingen: de meeste wijngaarden bestaan uit smalle terrassen op steile hellingen. Wat er op vakantiefoto's heel idyllisch uitziet is moeilijk, kan bijna zonder uitzondering alleen met de hand worden gekweekt en levert weinig op. Sommige wijnterrassen van het Cinque Terre DOC-gebied in het uiterste oosten van de regio zijn bijvoorbeeld gebouwd op steile kliffen hoog boven de zee en zijn alleen per boot te bereiken. Steeds meer kleine wijnhuizen hebben zich de afgelopen decennia van de wijnbouw afgekeerd en zijn overgestapt op de bloementeelt. Een van de innovatieve wijnhuizen die op het potentieel van wijn uit Ligurië wedden is Cantina Lunae in de Colli di Luni DOC, opgericht door Paolo Bosoni in 1966.

Het klimaat in Ligurië - ideaal voor wijn

De wijngaarden van de kuststrook, die op sommige plaatsen bijna tot aan de zee reiken, koesteren zich in het milde noordelijke mediterrane klimaat. Tijdens koelere nachten en in het koude seizoen dient de Middellandse Zee als warmtereservoir. Tegelijkertijd beschermen de hoge bergketens van de Ligurische Alpen en de Apennijnen tegen de kou en de ijzige wind uit het achterland.

Bodemgesteldheid en wijnstijlen in Ligurië

De zanderige, kalkhoudende en kleiachtige bodem van de kuststreek wordt vooral gebruikt voor de productie van sterke witte en rode wijnen.

De belangrijkste druivensoorten in Ligurië

Er zijn ongeveer 100 druivensoorten beschikbaar voor wijn aan de Italiaanse Riviera. De belangrijkste druiven van de regio zijn

- Vermentino (wit, wijdverspreid in heel Ligurië)

- Pigato (wit, voornamelijk Riviera Ligure di Ponente DOC)

- Rossese (rood, ook overheersend in het westen van de regio)

- Ormeasco (rood, dito)

Witte wijnen met karakter

Steeds populairder in Duitsland zijn de droge, karaktervolle, vaak single-variëteitswijnen van de Vermentino-druif. Ze worden gekenmerkt door een zoute, minerale frisheid of door bloemige, kruidige noten, zoals de Etichetta Nera Vermentino Colli di Luni DOC uit Cantine Lunae. De tweede grote witte druivensoort van Ligurië is de Pigato. Of de Romeinse kolonisten het meenamen of dat het eigenlijk een autochtone druif van de regio is, kon nog niet worden opgehelderd.

Rode wijnen van licht tot verfijnd

In het westelijke deel van de regio, met name de Riviera Ligure di Ponente DOC, worden naast de witte wijnen ook lichtrode wijnen geproduceerd die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. In de smalle strook alluviale grond ten zuiden van de monding van de Magra is de situatie anders: in de nog vrij jonge Colli di Luni DOC worden rode wijnen met een sterk karakter geproduceerd, bijvoorbeeld de Niccoló V Riserva Colli di Luni DOC, een krachtige cuvée van Merlot, Sangiovese en de autochtone Pollera Nera wijnstok.

Interessante feiten over de wijnregio Ligurië

Sinds wanneer wordt er in Ligurië wijn verbouwd?

Historici gaan ervan uit dat de Keltische boeren al 2500 jaar geleden de eerste wijnstokken hebben geplant. In de 1ste eeuw voor onze jaartelling raasde de Griekse historicus Strabo over wijn uit Ligurië.

Welke rol speelt de wijnbouw in het behoud van de schoonheid van Ligurië?

Op veel plaatsen in Ligurië wordt de wijn verbouwd in strak aangeplante rijen wijnstokken op smalle terrassen die moeizaam in de bergen worden gesnoeid. De dichte beplanting beschermt de ruige hellingen tegen erosie en aardverschuivingen - zonder wijnbouw zouden er alleen kale rotslandschappen zijn in plaats van een groene kuststrook.

Wat is het belang van de wijnbouw voor het Cinque Terre National Park?

De warme kleuren van de huizen in de buurt van de kliffen in de vijf Ligurische dorpen Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen met de wijngaardterrassen die door droge stenen muren worden ondersteund en als steile trappen zijn aangelegd, het spectaculaire cultuurlandschap van Cinque Terre. De regio werd in 1997 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Nu steeds meer wijnbouwers het gebied verlaten en de wijngaarden in verval dreigen te raken, biedt het beheer van het nationale park individuele percelen gratis aan voor 20 jaar - onder de voorwaarde dat de wijn daar nog steeds wordt verbouwd.

Ontdek de wijnen uit Ligurië online op VINELLO

Geniet van topwijnen uit de Ligurische wijnstreek tegen lage prijzen in onze online shop. Bij VINELLO vindt u een representatieve selectie van wijnbouwers en wijnhuizen uit Ligurië. Bij ons koopt u veilig en kunt u zich verheugen op een snelle levering van uw bestelling. Daarnaast bieden wij verschillende betaalmogelijkheden waaruit u de door u gewenste methode kunt kiezen.

Een ander voordeel bij VINELLO: Onze sommeliers staan telefonisch tot uw beschikking voor een gedetailleerde consultatie om u kennis te laten maken met de wereld van de Ligurische wijnen. Dit maakt het voor u gemakkelijker en sneller om uw favorieten te vinden, of het nu voor een speciale gelegenheid is, een avond met vrienden of voor uw eigen privé-gebruik.

UP UP
UP