Wijn kwam naar de Moezel met de Romeinen
De Kelten verbouwden waarschijnlijk al wijnstokken aan de Moezel en maakten er wijn van. De Moezelwijn en de Moezelrode wijn werden echter op grotere schaal en professioneel geproduceerd door de oude Romeinen, vanaf ongeveer de 1e eeuw voor Christus. Rond 15 voor Christus stichtten zij de stedelijke nederzetting Augusta Treverorum, het huidige Trier. Van de Romeinen is bekend dat zij overal waar zij hun militaire kampen en kolonies vestigden, ook wijn begonnen te verbouwen. Talrijke archeologische vondsten, zoals de overblijfselen van wijnpersen in de dorpen Erden en Piesport of het wijnschip in Neumagen, dat als het oudste Duitse wijndorp wordt beschouwd, getuigen van de talrijke activiteiten van de Romeinen om wijn te produceren voor de bevolking en voor hun soldaten.
Verslagen over de Moezel
De wijnbouwregio kan bogen op een aantal records. Het wordt niet alleen beschouwd als de oudste wijnproductieplaats van Duitsland, maar ook als de grootste wijngaard met steile hellingen en het grootste Rieslingteeltgebied ter wereld met ongeveer 5.400 ha. Ook de steilste wijngaard ter wereld eist hier zijn plaats op. Het is de Bremmer Cramont, die een helling van 65 graden heeft. De sterk kronkelende loop van de Moezel en de steile hellingen met hun dicht begroeide wijngaarden resulteren in een gecultiveerd wijnlandschap dat uniek en onmiskenbaar is.
Dit schept echter ook werkomstandigheden voor de wijnbouwers die de verzorging van de wijnstokken en het oogsten van de druiven aanzienlijk bemoeilijken. Op veel gebieden is mechanisch oogsten uitgesloten. Hier kunnen alleen spierkracht en handenarbeid helpen om de kostbare druiven veilig naar de wijnpersen te brengen.
|
De verschillende gebieden en plaatsen van de Moezelwijngaarden
Binnen het teeltgebied onderscheidt men de volgende zes gebieden:
- Burg Cochem (ook wel Terrassenmosel genoemd, omdat de teelt vooral op terrassen mogelijk is)
- Bernkastel (Midden-Moezel, het hart van de regio met talrijke beroemde wijngaarden)
- Obermosel (begint ten zuiden van Trier)
- Moezelpoort
- Saar
- Ruwer (het kleinste gebied)
Deze zes gebieden zijn verder onderverdeeld in 19 grote wijngaarden en 524 afzonderlijke wijngaarden. Meer dan 5.200 wijnbouwers in 125 wijndorpen verbouwen daar ongeveer 8770 ha wijngaarden en produceren ongeveer 670.000 hl witte en rode wijn.
Bodem- en klimaatomstandigheden in het Moezeldal
In de gebieden Obermosel en Moseltor wordt de bodem gekenmerkt door schelpkalk en Keuper. De belangrijkste druivensoorten die hier geteeld worden zijn Elbling, Pinot Blanc en Auxerrois. In de andere gebieden van de beneden- en middenmoezel, evenals in de Saar en de Ruwer, overheersen leisteengronden, een ideale basis vooral voor Riesling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc en Elbling.
De leisteen heeft de eigenschap de warmte van de zon overdag op te slaan en 's nachts weer af te geven, wat bevorderlijk is voor een gelijkmatige temperatuur. Bovendien zorgen de steile hellingen en kronkelende dalen, in combinatie met de bodem, voor een ideale opwarming en een optimale verhouding van de neerslag. De beschutte dalen behoren tot de warmste klimaten van Duitsland.
De wortels van de wijnstokken groeien enkele meters diep in de grond en voorzien zo de wijnstokken van water en mineralen. Dit resulteert in fruitige fijne wijnen met veel diepte, maar zonder al te veel alcohol, die relatief zorgeloos kunnen worden gedronken. Beroemd en gewild zijn ook de edele zoete wijnen uit de Moezel, die deels tegen zeer hoge prijzen worden verhandeld.
De druivenrassen
In de Moezel overheersen witte druivenrassen met 90,6%, vergeleken met rode rassen met 9,4% (vanaf 2019). De belangrijkste zijn:
- Riesling 62,2 %
- Müller-Thurgau (Rivaner) 10,2 %
- Elbling 5,3%
- Pinot Blanc 4.1
- Pinot Noir (Pinot Noir) 4,6 %
Het extreme verschil tussen de hoeveelheid geteelde witte en rode druiven bestond niet altijd. De rode Bourgogne was tot het einde van de 19e eeuw tamelijk wijdverbreid in de wijngaarden. Vervolgens konden de wijnbouwers echter veel betere prijzen krijgen op de internationale markten met witte wijnen en schakelden ze hun productie om. Geleidelijk aan verving Riesling de rode druiven totdat de teelt ervan zelfs in de jaren dertig van de vorige eeuw werd verboden. Dit verbod duurde tot het einde van de jaren tachtig.
Vandaag de dag heeft de Pinot Noir de vierde plaats onder de druivensoorten aan de Moezel heroverd met ongeveer 400 hectare in cultuur, gevolgd door de Dornfelder met 296 hectare. Na het opheffen van verdere beperkingen zijn sommige wijnbouwers begonnen te experimenteren met andere rode druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Regent en bereiken ze vrij interessante resultaten.
Wijn uit de Moezel online kopen bij VINELLO
Geniet van topwijnen uit de Moezel tegen lage prijzen in onze online shop. Bij VINELLO vindt u een representatieve selectie van de wijnbouwers en wijnmakerijen aan de Moezel, waaronder vooral Rieslings met hun unieke karakter, die de reputatie van dit Duitse wijnbouwgebied uitmaken. Bij ons winkelt u veilig en kunt u zich verheugen op een snelle levering van uw bestelling. Daarnaast bieden wij verschillende betaalmogelijkheden waaruit u de door u gewenste methode kunt kiezen.
Een ander voordeel bij VINELLO: Onze sommeliers staan telefonisch ter beschikking voor uitgebreid advies om u kennis te laten maken met de wereld van de Moezelwijnen. Dit maakt het gemakkelijker en sneller voor u om uw favorieten te vinden, of het nu voor een speciale gelegenheid is, een avond met vrienden of voor uw eigen privé-gebruik.