♥ Momenteel 17 151 wijnen alleen voor jou! ♥
Persoonlijk advies!
Veilige verpakking!
Betrouwbare verzending!

Molise

(10)

Molise wijn is minder bekend in Duitsland dan de producten van andere delen van Italië, ondanks een millennia oude wijnbouwtraditie en een zeer goede kwaliteit. Dit is ten eerste te wijten aan het feit dat de regio nog maar enkele decennia onafhankelijk is en ten tweede aan het relatief lage productievolume. 

Molisewijn: Er valt hier nog iets te ontdekken.

De karaktervolle rode wijnen van de druivensoorten Aglianico en Montepulciano en de levendige witte wijnen van Greco Bianco en Falanghina verdienen uw aandacht. Ontdek hier de eersteklas rode en witte Molise wijn in het VINELLO aanbod.

Lees meer over Molise
Filters sluiten
van tot
Hooggewaardeerd  
Geen resultaten gevonden voor de filter!
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Molise DOC (IT)
bio bio
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Biferno DOC (IT)
bio bio
Ramí Falanghina del Molise DOC 2016 - Di Majo Norante
Ramí Falanghina del Molise DOC 2016 - Di Majo Norante
Witte wijn Droge Italië Molise (IT) Molise DOC (IT)
bio bio
Molí Bianco Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Molí Bianco Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Witte wijn Droge Italië Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
bio bio
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
bio bio
Sangiovese Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Sangiovese Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
TIP!
bio bio
Apianae Moscato del Molise DOC 2013 - Di Majo Norante
Apianae Moscato del Molise DOC 2013 - Di Majo Norante
Dessertwijn Zoete Italië Molise (IT) Molise DOC (IT)
Tintilia del Molise DOC 2015 - Di Majo Norante
Tintilia del Molise DOC 2015 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Molise DOC (IT)
bio bio
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Molise DOC (IT)
bio bio
Sangiovese Terre degli Osci IGT 1,5 l Magnum 2016 - Di Majo Norante
Sangiovese Terre degli Osci IGT 1,5 l Magnum 2016 - Di Majo Norante
Rode Wijn Droge Italië Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)

Locatie en geografie van de Molise wijnstreek

Molise is een van de kleinste Italiaanse wijngebieden. Het strekt zich uit in de Zuid-Italiaanse provincies Campobasso en Isernia. Abruzzo ligt in het noorden, Lazio in het westen en Campanië in het zuidwesten. Een zandige kustlijn van de Adriatische Zee met een lengte van 35 kilometer vormt de oostelijke grens. Tussen de Adriatische Zee en Campanië sluit Puglia zich aan bij Molise in het zuidoosten. 

Qua landschap is de regio van west naar oost verdeeld in de bergketens van Alto Molise in Isernia, het heuvelachtige land Basso Molise in Campobasso en de directe kustgebieden. De Alto Molise maakt deel uit van de Apennijnen en betovert haar bezoekers met intacte natuurlandschappen en pittoreske kleine bergdorpjes. 

De wijngaarden liggen verspreid van de uitlopers van de bergen tot aan de zee, waarbij het grootste deel van de wijn wordt verbouwd in de heuvels van Basso Molise op hoogtes tot 600 meter. Er heerst een kleinschalige structuur. Veel wijnhuizen hebben een oppervlakte van slechts één hectare en sommige nog minder. Er zijn echter ook enkele grote producenten, zoals de wijnmakerij Di Majo Norante, die 125 hectare beschikbaar heeft voor de teelt van Molise wijn.

Klimaat en bodem in Molise

De provincie Isernia heeft een continentaal bergklimaat met temperaturen onder nul en sneeuw in de winter. De lagere kustgebieden van de regio worden gekenmerkt door een milder klimaat. Ze zijn meer blootgesteld aan de temperende invloeden van de Adriatische Zee. In de zomermaanden varieert de temperatuur overdag hier van 27 tot 29 °C. Tijdens de winterperiode valt de thermometer zelden onder de vorstgrens, zelfs 's nachts niet. De ondergrond in de Molise wijnstreek is afwisselend klei, zand en kalksteen. 

Molise in het kort

Molise is een kleine Italiaanse wijnstreek in het zuidoosten van Italië. Het heeft vier DOC- en twee IGT-gebieden. Voor rode wijn uit Molise is Aglianico de dominante stijl. Witte wijnen worden hier onder andere gemaakt van Greco Bianco en Falanghina. De regio omvat bergketens in het binnenland, een offshore heuvelland en de gebieden direct aan de kust. Campobasso is de hoofdstad van Molise. 

Geschiedenis van de wijnbouw in Molise

Molise kreeg pas in 1963 de status van een aparte regio. Historisch gezien behoorde het voor het grootste deel tot de Abruzzen. De eerste DOC-gebieden werden opgericht in de jaren tachtig. Dit is een van de redenen waarom Molise wijn nog steeds minder bekend is in het buitenland dan zijn noordelijke buurregio. De Molise doet qua traditie niet onder voor de gerenommeerde wijnbouwregio's in Italië. Al 500 voor Christus werd hier wijn verbouwd door Etrusken en Samnieten. Deze volkeren hadden de wijnbouw geleerd van de Grieken, die in die tijd de nog zuidelijker delen van Italië bevolkten. 

Rode en witte Molise wijn

De belangrijkste rode variëteit van het wijngebied is Aglianico. Het werd 2.500 jaar geleden geïntroduceerd in het naburige Campania. Vanwege het hoge tanninegehalte rijpt Aglianico meestal over meerdere jaren voor de ontwikkeling van de smaak. Daarom is het ras zeer populair voor Riserva, die volgens de wettelijke voorschriften langer moet worden bewaard. Verder worden bijvoorbeeld Tintilia del Molise en Montepulciano geteeld, evenals de internationale rode wijnsoorten Cabernet Sauvignon en Merlot. 

Populaire witte wijnsoorten in Molise zijn de autochtone Zuid-Italiaanse Greco Bianco en Falanghina. De naam Falanghina betekent letterlijk "gebonden aan de staak". Het verwijst naar de klassieke manier van wijnbouw, die al in de oudheid gebruikelijk was. Andere witte wijnsoorten die in de regio worden verbouwd zijn Bombino Bianco, Trebbiano en Chardonnay.

Wetenswaardigheden over de wijnstreek Molise

Welke Molise wijn is geclassificeerd als DOC of IGT?

Er zijn vier DOC-gebieden in de Molise wijnstreek: Molise, Biferno, Pentro di Isernia en Tintilia del Molise. Het Molise DOC onderscheidt zich van de andere gebieden doordat het de hele regio met dezelfde naam beslaat. Twee gebieden hebben de IGT-status: Terre degli Osci en Rota. IGT duidt landwijnen aan met een bepaalde herkomst. DOC-wijnen zijn nog steeds een kwaliteitsniveau hoger en komen ongeveer overeen met de Duitse kwaliteitswijnen van bepaalde teeltgebieden. 

Hoe groot is de wijnstreek Molise?

In de Italiaanse regio Molise is ongeveer 7.500 hectare aangewezen als wijnbouwgebied. 

Hoeveel Molise wijn wordt er per jaar geproduceerd?

In Molise wordt jaarlijks ongeveer 230.000 hectare wijn geproduceerd.

Koop Molise wijn bij VINELLO

In het aanbod van VINELLO vindt u zowel IGT-landenwijnen als de hoogwaardige DOC-wijnen. Een prominente plaats wordt ingenomen door wijn uit Molise uit Norante. De wijnmakerij Di Majo Norante is een van de belangrijkste leveranciers van de regio. Probeer bijvoorbeeld de complexe rode Contado Aglianico del Molise Riserva DOC of de Ramitello Biferno Rosso DOC. U kunt een elegante witte balkonwijn kopen met de Ramí Falanghina del Molise DOC of de Molí Bianco Terre degli Osci IGT.

Wissenswertes zu Molise
Welcher Molise Wein ist als DOC oder IGT klassifiziert?
In der Weinregion Molise gibt es vier DOC-Gebiete: Molise, Biferno, Pentro di Isernia und Tintilia del Molise. Die DOC Molise unterscheidet sich von den anderen Gebieten dadurch, dass sie die gesamte gleichnamige Region umfasst. Zwei Gebiete haben IGT-Status: Terre degli Osci und Rota. IGT bezeichnet Landweine mit definierter Herkunft. DOC-Weine liegen noch eine Qualitätsstufe darüber und entsprechen etwa den deutschen Qualitätsweinen bestimmter Anbaugebiete.
Wie groß ist die Weinregion Molise?
In der italienischen Region Molise sind ca. 7.500 Hektar als Weinbaugebiete ausgewiesen.
Wie viel Molise Wein wird pro Jahr produziert?
Pro Jahr werden in Molise ca. 230.000 Hektar Wein produziert.
UP UP
UP