Champagne - het toppunt van luxe en de Franse manier van leven
Champagne komt uit een klein gebied in het noorden van Frankrijk, dat niet groter is dan ongeveer 33.500 hectare en zich uitstrekt over iets minder dan 150 kilometer. Hier in de Champagne zijn enkele duizenden kleine wijnbouwers in nu 357 gemeenten bezig met het zorgvuldig verzorgen van de wijnstokken die de druiven leveren voor de legendarische mousserende wijn . De verschillende omstandigheden in in totaal 20 regio's of zes grote regio's geven de Champagne mousserende wijn een heel eigen karakter. De rode druivensoorten Pinot Noir (Pinot Noir) en Pinot Meunier (Zwarte Riesling) worden gebruikt voor 38 en 34 procent, respectievelijk, en de witte druivensoort Chardonnay voor 28 procent. De witte druivensoorten Arbane, Petit Meslier en Pinot Blanc en Pinot Gris zijn goed voor minimale aandelen.
Hoe wordt champagne geproduceerd?
Ook al zijn de rode druiven in de meerderheid, u zult voornamelijk witte champagne kunnen kopen. Hiervoor moeten de rode druiven na de oogst zeer snel in de pers gaan, zodat er zo min mogelijk van de kleur van de schillen in het sap terechtkomt. Dit is ook een essentieel kwaliteitskenmerk bij de productie van champagne. Uit 160 kg druiven mag maximaal 102 liter most worden verkregen. Tijdens de eerste persing, de Cuvée, kan slechts zo'n 80 liter van het waardevolle goed voor de beste champagne worden geroosterd. Goedkope champagne, vaak "traditioneel" genoemd, kan ook basiswijnen van de tweede en derde persing bevatten.
Van Blanc de Blancs naar Blanc de Noir
De basiswijnen worden in het voorjaar geassembleerd voor de gisting op de fles. Als u champagne koopt waarvoor alleen witte druiven zijn gebruikt, kunt u het Blanc de Blancs noemen. Als alleen basiswijnen van rode druivensoorten samenkomen, is het een zeldzame Blanc de Noir. Zonder een vintage-aanduiding kunt u goedkope champagnes kopen waarvan de basiswijnen zowel van het huidige als van oudere jaargangen afkomstig zijn.
Veel tijd met de Méthode Champenoise
Voor de fles gisting, die alleen hier mag worden genoemd méthode champenoise, is voorzien van de champagne mousserende wijn in het bijzonder veel tijd. Terwijl een mousserende wijn zes maanden op de gist moet blijven en een Crémant voor negen maanden, worden 15 maanden voorgeschreven voor een vintageloze Champagne en een hele drie jaar voor vintage Champagne.
De flessen worden dan geschud tot de gist een stop in de hals van de fles vormt. Dit wordt gekoeld voordat de fles wordt geopend en schiet dan naar buiten. Het verlies wordt vervangen door de verzendingsdosering - het strengst bewaakte geheim van elk champagnehuis. Het bestaat uit zoete wijnen, suikeroplossing of ook zeer lichte cognac, de Esprit de Cognac, en bepaalt onder andere hoeveel restsuiker er in een champagne zit.
Kwaliteitsniveaus van champagne
Champagne is altijd een kwaliteitsmousserende wijn van gecontroleerde oorsprong - een AOC. Het alcoholgehalte is meestal 12 volumeprocent, maar kan ook oplopen tot 12,5 volumeprocent. Bovendien zijn een opbrengstverlagende maar kwalitatief hoogstaande wijnstokdichtheid en handmatige oogst verplicht voor deze mousserende wijn. Een hoger percentage oudere wijnen komt ook de kwaliteit ten goede en is te herkennen aan de aanduiding "réserve". De toevoegingen "prestige" of "spéciale" geven de beste champagnes van een champagnehuis aan.
De officieel erkende kwaliteitsindeling onder de topchampagnes is gebaseerd op de prijs die de druiven uit de afzonderlijke gemeenten kunnen halen. Als dit in overeenstemming is met de maximale prijs in een gemeente, mag een champagne van hen zich Grand Cru noemen. Als de druiven 90 tot 99 procent van de maximale prijs bereiken, kunt u deze champagne als Premier Cru kopen.
Tips en trucs voor het perfecte champagnegenot
Hoe bewaar je champagne?
Idealiter worden champagneflessen rechtop bewaard. Belangrijker nog is dat ze op een donkere plaats bij een constante temperatuur van tien tot 15 graden worden bewaard. Voor kortstondige opslag is de koelkast een geschikte plaats.
Wat is de houdbaarheid van champagne?
Champagne heeft bij aflevering al een lange opslagperiode gehad. Het is op dit punt volwassen en zal zich niet verder ontwikkelen, behalve voor zeldzame topkwaliteiten. Toch kan een goedkope champagne tot drie jaar langer bewaard worden als hij optimaal wordt bewaard. Een uitstekende vintage champagne zal een onvergelijkbaar plezier zijn, zelfs na meer dan tien jaar.
Hoe lang duurt het om champagne te openen?
Een open fles Champagne kan niet bewaard worden. Champagne is nog fijner dan mousserende wijn. Dit karakter vervaagt na een paar uur, zelfs met een champagnestopper. Daarna blijft er een mousserende wijn in de fles, die niet meer te vergelijken is met de champagne die direct na opening werd gedronken.
Bij welke drinktemperatuur kan men het beste van champagne genieten?
De optimale drinktemperatuur voor champagne ligt tussen zeven en negen graden voor smaken die variëren van droog tot halfdroog. Een extra droge champagne kan ook direct uit de koelkast in de champagneglazen worden gegoten en rosé champagne of zoete champagne kan worden getemperd tot een goede tien graden.
Voedseladvies: Wat gaat er goed met champagne?
Met plezier laat champagne zachtjes gestoomde vis in milde sauzen naast zich aanbrengen. Dit geldt ook voor oesters, kaviaar en niet al te pikante zeevruchten. Het kan ook worden geserveerd als aperitief met lichte patés, Serranoham of zelfs Comté-kaas met druiven of cocktailtomaten.
Champagne online kopen bij VINELLO
Vinello is uw wijnspecialist voor al het sprankelende plezier van Prosecco tot Champagne. U kunt bij ons online uw champagne kopen en kiezen uit in totaal 15 betaalmethoden. Vinello is ook uniek omdat u vanaf de eerste bestelling de mogelijkheid heeft om op rekening te kopen. Daarnaast heeft u een cork taint retourbeleid. Ook een snelle levering en een individuele service zijn vanzelfsprekend.