Wijngebied Rhône
Het wijngebied van de Rhône, het op één na grootste AOC-gebied in Frankrijk, strekt zich uit over 200 kilometer van Vienne tot Avignon. Van de steile hellingen in het noorden tot het vlakkere terrein van de zuidelijke Rhône is meer dan 90 procent van de wijnstokken rood. De Rhône-vallei is de thuisbasis van verfijnde klassiekers en ongecompliceerde alledaagse wijnen.
|
Noord-Rhône: focus op de essentie in een continentaal klimaat
Acht grote benamingen en een enkele rode druif: we bevinden ons in het rijk van Syrah, de enige rode druivensoort die is toegestaan voor de steile hellingen tussen Vienne en Valence. Slechts vijf procent van alle Rhône-wijnen komen uit dit deel van de wijnstreek. Hete zomers en, dankzij milde mediterrane invloeden, slechts matig koude winters in het bovenste Rhônedal voldoen aan de behoeften van de Syrah. Op de beste plaatsen zorgen droge en steenachtige bodems, afgewisseld met klei, kalksteen, grind en granietpuin, evenals een koel microklimaat, voor de ontwikkeling van krachtige aroma's en delicate tonen. Uitstekende voorbeelden van de grote groei van de regio zijn klassiekers als La Chapelle Hermitage Rouge van Domaine Paul Jaboulet Aîné en Côte Rôtie La Landonne AOC van Maison Delas.
In sommige kleinere AOC's langs de Drôme, een zijrivier van de Rhône die uit de uitlopers van de Alpen komt, en in het noordelijke deel van de AOC Côtes du Rhône, worden naast Syrah nog andere rode druivensoorten geteeld. Witte druivenrassen beslaan minder dan een tiende van het noorden van de Rhône.
Zuidelijke Rhône: Mollige diversiteit met een zuidelijke schommel
Rode wijnen domineren ook langs de Rhône van Orange tot Avignon, maar ook benamingen verder naar het oosten zoals Côtes du Ventoux en Côtes du Luberon. Het mediterrane klimaat en de bodem, die door de mistral wordt drooggeveegd, zijn gunstig voor een grote verscheidenheid aan rode en witte druivensoorten - hoewel deze laatste niet meer dan drie procent van het totale teeltareaal in beslag nemen.
Syrah wordt ook geteeld in de Côtes du Rhône en Côtes du Rhône-Villagens AOC's, maar de belangrijkste rol in het zuidelijke Rhônedal wordt gespeeld door cuvees op basis van grenache. De grand seigneur van de regio is de AOC Châteauneuf-du-Pape, waar zowel enkelvoudige druivenrassen als cuvees van maximaal 13 druivenrassen worden geproduceerd. Quasi tegenovergesteld, op de westelijke oever van de Rhône, is Tavel de enige appellatie waar uitsluitend roséwijnen worden geproduceerd. Als eersteklas AOC's onderscheiden vooral Vacqueyras en Gigondas zich van het merendeel van de alledaagse wijnen.
De belangrijkste druivenrassen van de Rhônestreek
Rode wijnstokken
Noord-Rhône
- Syrah
- Gamay en Pinot Noir (kleinere teeltgebieden in de Drôme)
Ten zuiden van Valence tot aan de grens met de Camargue
- Grenache
- Mourvèdre
- Carignan
- Cinsault
Witte wijnstokken
- Viognier
- Grenache Blanc
- Clairette Blanche
- Marsanne
- Roussanne
- Bourboulenc
- Piquepoul Blanc
Dingen om te weten over Rhône
Wanneer en hoe is de Rhône een beroemd wijnbouwgebied geworden?
Toen de Grieken in de 6e eeuw voor Christus de stad Marseille stichtten, brachten ze waarschijnlijk de eerste wijnstokken mee. Er is bewijs van wijnbouw in het Rhônedal voor ongeveer 2.400 jaar. Bisschop Gregorius van Tours noemde de wijn uit Avignon in het jaar 500. In de 13e eeuw liet paus Johannes XXII zijn eigen wijngaard aanplanten op kalkhoudende grindgrond iets ten noorden van Avignon - Châteauneuf-du-Pape zag het daglicht.
Hoe is het AOC-systeem in het Rhônedal gestructureerd?
- De AOC Côtes du Rhône omvat ongeveer 80 procent van het totale wijnbouwareaal in dit wijngebied en behoort bijna uitsluitend tot het zuidelijke Rhônedal. Volgens de AOC-voorschriften mag hier maximaal 51 hectoliter wijn per hectare worden geproduceerd.
- Côtes du Rhône-Villages wijst het volgende hogere kwaliteitsniveau aan, de maximaal toegestane opbrengst is 45 hectoliter/hectare. Sommige wijnbouwgemeenschappen van deze AOC mogen bovendien de naam van de plaats op het etiket vermelden; hier is een maximale opbrengst van 42 liter per hectare toegestaan; in hoogrenderende wijnjaren mag het iets meer zijn.
- De 17 hoogst gekwalificeerde AOC's van de regio behoren tot de crus. De toegestane opbrengst is individueel geregeld; deze bedraagt 40 hectoliter per hectare voor een Hermitage, 36 voor een Vacqueyras, 35 voor een Gigondas en 33 voor een Châteauneuf-du-Pape.
Zijn er interessante witte wijnen in de Rhône?
Qua oppervlakte vormt de teelt van witte druivenrassen een zeer klein deel van de wijngaarden in de Rhônevallei. Maar de Rhône herbergt ook krachtige witte wijnen met een complexe mineraliteit, waaronder de zuivere Marsanne Chante Alouette Hermitage Blanc AOC van het Maison Chapoutier of de Châteauneuf-du-Pape Blanc AOC Vieux Télégraphe, een cuvee uit Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc en Roussanne. In het noorden van de Rhône wordt de autochtone Viognier-druif in kleine maar groeiende hoeveelheden gevinifieerd. Tot 20 procent van deze aromatische druif kan worden gemengd met Syrah, en er zijn ook verschillende witte druiven onder de druivensoorten die worden gebruikt voor rode Châteauneuf-du-Pape.
Ontdek de wijnen van de Rhône online op VINELLO
Geniet van topwijnen uit de Rhône tegen geweldige prijzen in onze online shop. U vindt bij VINELLO een representatieve selectie van wijnmakers en wijnhuizen uit de Rhône. Bij ons koopt u veilig en kunt u zich verheugen op een snelle levering van uw bestelling. Daarnaast bieden wij u verschillende betalingsmogelijkheden waaruit u de door u gewenste methode kunt kiezen.
Een ander voordeel bij VINELLO: onze sommeliers zijn telefonisch beschikbaar voor gedetailleerd advies om u te helpen de wereld van de Rhône-wijnen te ontdekken. Dit maakt het voor u gemakkelijker en sneller om uw favorieten te vinden, of het nu voor een speciale gelegenheid is, een avond met vrienden of voor uw eigen privé-gebruik.