♥ Momenteel 17 151 wijnen alleen voor jou! ♥
Persoonlijk advies!
Veilige verpakking!
Betrouwbare verzending!

Amarone

(28)

De Amarone telt - naast de Barolo en de Brunello di Montalcino - een van de drie beroemdste en grootste DOCG rode wijnen in Italië. Het wordt geperst uit gedroogde druiven, wat leidt tot hoge concentraties van de wijn-ingrediënten en zeer intense aromacombinaties. Door de zeer complexe structuur van , heeft de Amarone rode wijn een uitstekend rijpings- en opslagpotentieel.

 

Lees meer over Amarone
Filters sluiten
van tot
Hooggewaardeerd  
24 h 🚀  
Geen resultaten gevonden voor de filter!
Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Cà dei Frati Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Cà dei Frati
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2016 - Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2016 - Tedeschi
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG - Latium Morini
2016
2017
Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG - Latium Morini
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2019 - Bennati Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2019 - Bennati
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone della Valpolicella DOCG 2017 - Villabella
Amarone della Valpolicella DOCG 2017 - Villabella
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT)
Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG - Sartori di Verona
2013
2015
Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG - Sartori di Verona
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT)
Santico Amarone della Valpolicella Classico DOCG - Santi Santico Amarone della Valpolicella Classico DOCG - Santi
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT)
- Riserva di Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Masi Agricola
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
- Le Origini Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2017 - Bolla
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
- Amarone della Valpolicella Classico DOC 2017 - Bolla
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
vegan vegan
Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2015 - Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2015 - Serego Alighieri
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
- Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico DOC 2015 - Cecilia Beretta
Rode Wijn Halfdroge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone Valpolicella Classico DOCG 2018 - Zenato Amarone Valpolicella Classico DOCG 2018 - Zenato
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
TIP!
Marne 180 Amarone della Valpolicella DOCG - Tedeschi
2018
2019
Marne 180 Amarone della Valpolicella DOCG - Tedeschi
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 1,5 l Magnum 2015 - Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 1,5 l Magnum 2015 - Tedeschi
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Costa Arènte Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Costa Arènte
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Acinatico Amarone Classico 2019 - Stefano Accordini Acinatico Amarone Classico 2019 - Stefano Accordini
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone delle Valpolicella Classico DOCG 2018 - Biscardo Amarone delle Valpolicella Classico DOCG 2018 - Biscardo
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT)
Amarone della Valpolicella 1,5 l Magnum DOCG 2018 - Zenato Amarone della Valpolicella 1,5 l Magnum DOCG 2018 - Zenato
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone della Valpolicella DOCG 3,0 l Jeroboam - Zenato Amarone della Valpolicella DOCG 3,0 l Jeroboam - Zenato
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Proemio Amarone di Valpolicella Classico DOCG 2015 - Santi Proemio Amarone di Valpolicella Classico DOCG 2015 - Santi
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT)
- Torre d' Orti Amarone della Valpolicella DOC 2019 - Azienda Agricola Cavalchina
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT)
Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Antiche Terre Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Antiche Terre
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Amarone della Valpolicella Classico DOCG - Cesari Amarone della Valpolicella Classico DOCG - Cesari
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC - Masi Agricola
Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC - Masi Agricola
Rode Wijn Droge Italië Veneto (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
1 van 2

Veel wijnexperts beschouwen de Amarone als de meest ongewone topwijn in Italië. Het is afkomstig uit de Italiaanse wijnstreek Valpolicella Classico in Veneto en is een droge versie van de zoete Recioto - een andere DOCG wijn in de regio die ook wordt geproduceerd met gedroogde druiven. Voor de productie van de twee rode wijnen worden de druiven van verschillende druivensoorten gebruikt, met name de wijnstokken Corvina, Corvinone Veronese, Molinara en Rondinella.

Wat betekent de DOCG-status van Italiaanse wijnen?

DOCG is de afkorting voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. De oorsprong van DOCG-wijnen wordt gecontroleerd en gegarandeerd door de Italiaanse staat. Qua kwaliteit staan ze boven de DOC-wijnen (Denominazione di Origine Controllata - wijn uit gecontroleerde teelt) en nemen ze dus het topsegment in de Italiaanse wijnindustrie in beslag. DOCG-wijnen moeten in hun teeltgebied worden gebotteld, tanktransport voor het bottelen is uitdrukkelijk verboden. De DOGC-status wordt aangegeven met overeenkomstige banderollen. 
Momenteel worden 70 wijnen in Italië beschouwd als DOGC-producten. In de wijnregio Veneto hebben naast Amarone en drie Recioto-varianten nog negen andere -wijnen deze status.

De geboorte van Amarone - een fout in de Recioto-productie

De productie van de Amarone begint met het drogen van de druiven - de zogenaamde Appassimento duurt tot 120 dagen. Oorspronkelijk werd het pas in bijzonder goede jaren beoefend om Recioto te produceren - de ultieme wijndelicatesse van de Valpolicella-regio. Het hoge alcoholgehalte Recioto heeft een fruitig-mooi aroma dat vergelijkbaar is met portwijn - in tegenstelling tot portwijn wordt er echter geen suiker aan Recioto toegevoegd om de zoetheid te behouden en het gistingsproces te stoppen. Het krijgt zijn zoetheid door de immense suikerconcentratie die het gevolg is van het drogen van de druiven. Amarone is oorspronkelijk ontstaan door een fout in de Recioto-productie. Het werd voor het eerst vermeld op een afleveringsbewijs in 1938, en het oudste gedeclareerde Amarone-vat dateert van 1940. De eerste landgoedflessen van Amarone vonden plaats sinds 1953.

De marketing van Amarone - eerst in Canada

In de jaren 1930 begon in de grootste wijnbouwerscoöperatie van Valpolicella Classico het gistingsproces van een vat Recioto opnieuw - zo werd het suikergehalte van de wijn teruggebracht tot enkele grammen restsuiker. Hoewel de wijnboeren al ervaring hadden met dergelijke incidenten, werden meestal slechts kleine hoeveelheden wijn bedorven door de ongewenste gisting. Deze keer werd echter een vat met enkele duizenden liters aangetast - in plaats van de zoete Recioto was er een ultrazware, bijna droge rode wijn met een alcoholgehalte van 15 tot 16 procent geproduceerd. Voor verwende Recioto werd al eerder de term Recioto amaro - bittere zoete wijn - gebruikt. Daarom kreeg de nieuwe Italiaanse rode wijn de naam Amarone en moet deze zo goed mogelijk op de markt worden gebracht. De Valpolicella-wijnboeren vonden uiteindelijk een markt voor hun product in Canada, waar het vanaf het begin erg gewild was, vooral door de grote Italiaanse ballingengemeenschap.

Zachtere, meer evenwichtige Amarones - door een aangepast productieproces

Veel wijnkenners hebben ook moeite met een Amarone, althans in eerste instantie. Deze wijn is zwaar en volumineus, rijk aan tannines en zoet en bitter tegelijk in de nagalm. Na de gisting worden de Amarones minstens twee jaar in eikenhouten vaten gerijpt, maar vaak tot zes jaar. In de fles kunnen ze tientallen jaren worden bewaard. Goede Amaronen hebben een romige textuur en complexe aroma's waarin fruit-, kruiden-, tabaks- of chocoladetinten op de voorgrond treden. Minderwaardige kwaliteiten daarentegen zijn sterk tanninerijk en alcoholisch.

Vooral de jonge generatie Amarone producenten heeft inmiddels besloten om het productieproces aan te passen: De bessen staan enige tijd in hun eigen sap voordat de alcoholische gisting begint, hun aroma's worden voorzichtig en voorzichtig geëxtraheerd. Sterkere fysieke bewegingen van de brij tijdens het gistingsproces worden achterwege gelaten en de wijn wordt gerijpt in vaten van Sloveens eikenhout, die nauwelijks vanille-aroma's afgeven en tot 5.000 liter kunnen bevatten. Amaronen die op deze manier worden geproduceerd, vertonen een hogere fruitintensiteit en een fijnere tanninestructuur. Hoewel ze ook complex en pittig zijn, lijken ze zachter, voller en evenwichtiger dan de traditioneel geproduceerde Amarone.

Wissenswertes zu Amarone
Amarone - was ist das?
Amarone ist ein trockener Rotwein, der aus getrockneten Trauben gekeltert wird, wodurch er konzentrierte Inhaltsstoffe und Aromen bildet. Amarone stammt aus der italienischen Weinregion Valpolicella Classico bei Venedig und wird ausschließlich aus den Rebsorten Corvina, Molinara, Rondinella und Corvino Veronese gewonnen.
Wie schmeckt Amarone?
Amarone della Valpolicella Weine zeichnen sich in erster Linie durch ihren extrakthaltigen und tiefdunklen Körper aus. Der Geschmack verinnerlicht deutliche Aromen nach Trockenfrüchten sowie Schwarzkirschen, Brombeeren und Maulbeeren. Die Nähe zum Mittelmeer schenkt dem Amarone einen Hauch mediterraner Kräuter.
Wie entsteht Amarone?
Das Geheimnis für die starke Aroma- und Inhaltsstoffkonzentration liegt in dem Verfahren Appassimento. Erstklassiges Traubengut wird auf gut durchlüfteten Dachböden auf Stroh- oder Holzgittern ausgelegt und 2 bis 4 Monate getrocknet. Dadurch verlieren die Trauben Wasser, aber mehren fruchteigenen Zucker und Extraktstoffe. Damit die Trauben nicht faulen, werden sie aufwendig gedreht und umsortiert, bis die Trauben nahezu zu Rosinen geworden sind. Dasselbe Verfahren wird auch für den Recioto Süßwein genutzt, wobei der Edelschimmel Botrytis die Hauptrolle spielt. Amarone hingegen muss zwingend davor geschützt werden, dieser Aufwand spiegelt sich auch deutlich im Preis wider.
Warum ist Amarone so teuer?
Neben dem besten Traubengut, das an sich schon hohen Aufwand mit sich bringt, ist es das Appassimento-Verfahren, dass viele Arbeitsstunden und Fürsorge abverlangt. Diese Arbeit, vom Weinberg über den Dachboden bis zum fertig gekelterten und gereiften Wein, lassen sich die Winzer auch gut bezahlen. Die Nachfrage an Amarone Wein tut ihr Übriges, sodass der Wein aus den Valpolicella Weinbergen meist nicht unter 20 € zu bekommen ist. Nach oben ist der Preis für Amarone hingegen offen.
Woher kommt der Amarone?
Amarone stammt aus der Weinregion Valpolicella Classico in der Region Venetien. Die Trauben stammen somit ausschließlich aus den Weinbergen hiesiger Gemeinden, beispielsweise Negrar, Fumane, Dolcè, Lavagno und Marano.
Welche Speisen passen zu Amarone?
Der kraftvolle Amarone eignet sich zu genauso kräftigen Speisen, wie rotem Fleisch, Wild und lang gereiftem Käse à la Parmesan, Pecorino und Gorgonzola. Deftig wird es mit Schmorbraten, Steak mit Pfeffersauce und Lammragout mit Kichererbsen. Amarone ist auch zum Abschluss eines reichen Mahls ein gern gesehener Begleiter.
Welcher Käse passt zu Amarone?
Pecorino, Parmesan und Gorgonzola - alle lang gereiften Käsesorten passen zum Amarone.
Welches Glas für Amarone?
Ein Bordeauxglas, bauchig und voluminös, entfaltet alle Aromen eines Amarone in Perfektion.
Wie lange kann man Amarone lagern?
Guter Amarone della Valpolicella Wein hat eine gute Lagerfähigkeit und lässt sich problemlos bis zu 20 Jahre und länger an einem dunklen, temperaturbeständigen und kühlen Ort lagern. Eine geöffnete Flasche Amarone ist je nach Füllstand bis zu 5 Tage haltbar. Dafür stellt man die Flasche verschlossen in den Kühlschrank.
UP UP
UP