Chianti: Veelzijdige smaak
Met 75 procent is de rode Sangiovese druif de nummer één in de Chianti-wijn. De resterende cuvée bestaat voor 15 procent uit Canaiolo en 10 procent uit andere druivensoorten, zoals Malvasia of Trebbiano. Hoe smaakt een typische Chianti-wijn? Fruitige hints van kersen, braambessen of pruimen, plus elegante zuren en een aangenaam harige tannine vormen de basis van de beschrijving van de Chianti-wijn. Afhankelijk van het terroir, het procentuele mengsel van druiven en het gebruik van verschillende kruidensmaken zoals koffie, leer of tabak variëren in deze Italiaanse rode wijn. Dit geeft de Chianti wijn de smaak veelzijdigheid, waarvan het spectrum zich uitstrekt tot de zoete dessertwijnen Vin Santo del Chianti Classico en Vin Santo del Chianti.
Herkomst & groeiregio van de rode Chianti-wijn
De oorspronkelijke Chianti-wijnstreek is het gebied tussen Florence en Siena, langs de Via Chiantigiana, met prachtige wijngaarden, romantische dorpjes en imposante kastelen. In de afgelopen eeuwen is het gebied van herkomst van de Chianti-wijn uitgebreid.
In totaal wordt het oorspronkelijke oorsprongsgebied momenteel met acht subzones verbonden:
- Chianti Colli Fiorentini
- Chianti Colli Senesi
- Chianti Colline Lucchesi
- Chianti Colline Pisane
- Chianti Aretini
- Chianti Montalbano
- Chianti Rufina
- Chianti Montespertoli.
|
Chianti Classico - de nummer 1 onder de Chiantis
Hoewel alle producten van deze regio's Chianti worden genoemd en de DOCG-status hebben, maken kenners onderscheid tussen de kwaliteit van de Chianti-wijn. Alleen wijnen uit het oorspronkelijke teeltgebied mogen de naam Chianti Classico dragen. Het handelsmerk van de Classico is de zwarte haan op het etiket, de gallo nero. Het staat voor de hoogste kwaliteit. Als de beste Chianti-wijn, de Classico is onderworpen aan strenge productievoorschriften, bevat het hoogste aandeel van de Sangiovese en is de enige Chianti die niet mag worden gemengd met witte druivensoorten. De Classico jaargangen 2012, 2013 en 2014 zijn zeer populair. De wijnen van 2012 werden beoordeeld als precies, met fijn fruit en pittige tannine, de wijnen van 2013 als goed uitgebalanceerd, de 2014 verrast met expressiviteit en licht verhoogde zuurtegraad.
Chianti DOCG-wijn die niet uit het traditionele gebied komt, moet een geografische aanduiding op zijn naam laten registreren. Toch blijft dit ook een goede Chianti-wijn. De zoete potten Vin Santo del Chianti Classico en Vin Santo del Chianti hebben een DOC-appellation. Ze vervolledigen het rijke Chianti-repertoire.
De Gallo Nero-piramide - kwaliteitsniveaus voor Chianti Classico
De wijnmakers en wijnkenners onderscheiden verder de rode Chianti Classico wijn in 3 soorten, die verschillen in sensorische kenmerken en de lengte van de rijping. In dit verband moeten de wijnmakers van de Chianti Classico vanaf het begin beslissen voor welke status elke wijn wordt aanbevolen.
Chianti Classico Annata
De Chianti Classico wijnen onder de benaming Annata vormen het laagste niveau van de zogenaamde Gallo Nero piramide. De wijnen zijn alleen onderworpen aan specifieke chemische kenmerken en organoleptische eigenschappen. Hoewel de Chianti Classico Annata wijnen het laagste kwaliteitsniveau hebben, worden ze nog steeds beschouwd als uitstekende wijnen - ze zijn ook Chianti Classico.
Chianti Classico Riserva
Het middelste niveau van de piramide schrijft ook specifieke chemische en sensorische eigenschappen voor, maar vult deze aan met een voorgeschreven rijping van ten minste 24 maanden, waarvan 3 maanden in de fles.
Chianti Classico Gran Selezione
De Gran Selezione status is gereserveerd voor de edelste rode Chianti Classico wijnen. Strenge voorschriften met betrekking tot chemische parameters en sensorische kenmerken, evenals een verplichte rijping van ten minste 30 maanden, waarvan 3 in de fles, vormen de basis voor het hoogste niveau van de Gallo Nero-piramide. Een Gran Selezione Chianti Classico vereist ook dat de druiven afkomstig zijn van een enkele appellatie of een selectie van de beste druiven van het landgoed vertegenwoordigen. Een Chianti Classico Gran Selezione wordt gekenmerkt door zijn robijnrode kleur en belooft een kruidig en diep aroma. De droge en harmonieuze smaak wordt ondersteund door een minimum van 13% vol. Alcohol en een maximale zuurgraad van 4,5 g per liter.
Gallo Nero - de legendarische zwarte haan van de Chianti
Chianti Classico is onlosmakelijk verbonden met de Gallo Nero. De zwarte haan siert de banderol van de flessen en getuigt niet alleen van de hoge kwaliteit, maar herinnert ook aan de traditie, de geschiedenis en het heden. De Gallo Nero is alomtegenwoordig in de Chianti regio, als historisch symbool van de Chianti militaire competitie, als motief in talrijke fresco's en als naamgenoot van allerlei restaurants en wijnwinkels.
Dierlijke geopolitiek
Er bestaat een illustere legende uit de Middeleeuwen rond de zwarte haan. Florence en Siena vochten over de heerschappij van het land van de Chianti. Om een einde te maken aan deze geschillen hebben de republieken Siena en Florence besloten de grenzen voor eens en altijd vast te stellen. Dit moest worden gedaan door twee ridders die te paard van elke stad naar de andere trokken. De grens zou worden getrokken waar beide ridders elkaar zouden ontmoeten.
Als startsein voor de ruiters werd besloten om bij zonsopgang het kraaien van een haan te gebruiken. Voor Siena werd een witte haan gekozen, terwijl Florence vertrouwde op een zwarte haan, bijna uitgehongerd in een donkere kippenmand.
Lang voor zonsopgang werd de haan uit de mand gehaald. Onmiddellijk begon de zwarte haan te kraaien, waardoor de ridder in de richting van Siena kon vertrekken. De voorsprong van de renner uit Florence was zo groot dat de toekomstige grens op slechts 12 kilometer van Siena werd vastgesteld. Bijna de hele Chianti-regio viel dus onder de controle van de Republiek van Florence.
Drinken & eten aanbeveling voor een plezierige Chianti
Eenvoudige Chiantis kunnen tot drie jaar worden opgeslagen . Maar omdat ze meestal niet veel ontwikkelen, is het het beste om ze jong te drinken. De optimale temperatuur van de Chianti-wijn is 16-18 graden. Extra decanteren in een wijnkaraf versterkt de smaak. Geschikte combinaties met jonge Chianti-wijnen zijn wijnsteen, geroosterd vlees, pasta en tomaten. Classicos hebben tot 10 jaar opslagcapaciteit. Ze bieden een culinaire ervaring vooral wanneer ze gedronken worden met rundergoulash, lamsvlees of knapperige eend.
Chianti correct bedienen
Om te genieten van het volledige potentieel van een rode Chianti-wijn, is het raadzaam om de wijn een paar uur te laten ademen. Een wijnkaraf zorgt ervoor dat alle aroma's zich volledig kunnen ontwikkelen. De optimale drinktemperatuur ligt tussen 16 en 18°C. Als de Chianti kouder is, is de zuurgraad sterker; als het te warm is, overheerst de alcohol de aroma's. Om ervoor te zorgen dat het volle fruit en de verleidelijke aroma's ook in het glas tot uiting komen, is het de moeite waard om een tulpvormig wijnglas te gebruiken. Zo ervaart u bij elke slok en elke neus het ronde boeket van de Chianti-wijn uit Toscane.
Chianti online kopen bij VINELLO
Of u nu wilt genieten van uw rode wijn droog in verband met lichte snacks, aan de weelderige maaltijd of gewoon puur, wij van het wijndepot Vinello garanderen u een snelle, ongecompliceerde drinkplezier in het Italiaans. Met de keuze uit ons uitgebreide assortiment, kurk garantie, veilige aankoop, snelle verzending en onmiddellijke levering, aankoop op rekening vanaf de eerste bestelling en verdere betalingsmogelijkheden zijn Vinello klanten duidelijk in het voordeel. Overigens bespaart u tijd voor de essentiële dingen in het leven: de Chianti-wijn en het plezier.