• nl
 • Valle Calchaqui Wijn

  De Valle Calchaqui wordt beschouwd als een van de beste wijngebieden in Argentinië. Grote hoogtes, kale bodems en extreme droogte creëren de ideale omstandigheden voor wijnen met intense smaken en verfrissende zuren.

  Find out more about VINELLO ...
  Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
  Tip!
  Amalaya Malbec Tinto 2018 - Bodega Colomé
  Amalaya Malbec Tinto 2018 - Bodega Colomé
  Bodega Amalaya Droge Argentinië
  8.98 €* €9.90 *
  Content 0.75 liter(s) (€11.97 * / 1 liter(s))
  70217-AR-RW-BL-001-11
  Amalaya Valle Calchaquí 1,5 l Magnum 2018 - Bodega Amalaya
  Amalaya Valle Calchaquí 1,5 l Magnum 2018 - Bodega Amalaya
  Bodega Amalaya Droge Argentinië
  18.99 €*
  Content 1.5 liter(s) (€12.66 * / 1 liter(s))
  70217-AR-RW-BL-002-11
  Malbec Valle Calchaquí 2018 - Bodega Colomé
  Malbec Valle Calchaquí 2018 - Bodega Colomé
  Bodega Colomé Droge Argentinië
  14.99 €*
  Content 0.75 liter(s) (€19.99 * / 1 liter(s))
  70217-AR-RW-BL-003-11
  Amalaya blanco trocken 2019 - Bodega Colomé
  Amalaya blanco trocken 2019 - Bodega Colomé
  Bodega Amalaya Droge Argentinië
  6.89 €*
  Content 0.75 liter(s) (€9.19 * / 1 liter(s))
  70217-AR-WW-BL-001-16
  vegan
  Valle Calchaquí Malbec 2019 - Bodega Amalaya
  Valle Calchaquí Malbec 2019 - Bodega Amalaya
  Bodega Amalaya Droge Argentinië
  8.90 €*
  Content 0.75 liter(s) (€11.87 * / 1 liter(s))
  70217-AR-RW-MA-002-18

  Valle Calchaqui: Wijnbouw op grote hoogte

  In de Valle Calchaqui liggen de hoogste wijngebieden, niet alleen in Argentinië, maar in de hele wereld. 450 wijnhuizen gebruiken het unieke terroir van de regio voor de teelt van exquise witte wijnen en vooral rode wijnen 

  Locatie en structuur van de Valle Calchaqui 

  Het wijngebied Valle Calchaqui ligt in het noordwesten van Argentinië op de oostelijke helling van het Andesgebergte. Het omvat wijnbouwgebieden in de drie provincies Salta, Tucumán en Catamarca. Strikt genomen is de Valle Calchaqui geen enkel dal, maar een aaneengesloten keten van kleinere dalen in een groter dubbeldal. 

  Daarom is de naam in het meervoud, Valles Calchaquíes, gebruikelijk. Het dubbele dal werd gevormd door de rivieren Río Calchaquí en Río Santa Maria, die uitmonden in de Río Guachipas. De regio omvat zeven subregio's waar Valle Calchaqui-wijn wordt verbouwd:

  • Cachi, Molinos, San Carlos en Cafayate in de provincie Salta
  • Amaicha del Valle en Colalao in de provincie Tucumán
  • Santa Maria in de provincie Catamarca

  Het departement Cafayate, rond de gelijknamige stad, wordt beschouwd als het centrum van de wijnbouw in de Calchaqui-vallei. Ongeveer de helft van de wijn in de regio wordt in dit gebied geproduceerd. De kwaliteit van de wijnen van Cafayate wordt ook als bijzonder hoog beschouwd.

  Het terroir in de Valle Calchaqui

  De grond in de wijnstreek is rotsachtig en wordt gekenmerkt door voedingsarm, zeer goed gedraineerd zand, wat resulteert in een diepe wortelgroei van de wijnstokken. Door de ligging in de regenschaduw van de Andes valt er maar heel weinig regen met 186 mm per jaar, die zich ook in enkele zomermaanden concentreert. Daarom is wijnbouw alleen mogelijk met kunstmatige irrigatie. 

  De gemiddelde dagtemperatuur is 27°C en de gemiddelde nachttemperatuur is 15°C. De relatief koele nachten vereisen veel ventilatie. De relatief koele nachten vertragen de zuurdegradatie in de druiven, wat aanzienlijk bijdraagt aan de frisheid en fruitigheid van de Valle Calchaqui-wijn. Overdag speelt de combinatie van veel zonneschijn en hoogtes tussen 1.500 en meer dan 3.000 meter op zijn kracht. 

  De wijnbouwers vermijden het gevaar van vorst op dergelijke hoogtes door het vorstvrije tijdvenster van oktober tot april te gebruiken voor de wijnbouw. Om verbranding van de druiven door de zon te voorkomen, maken veel wijnhuizen handig gebruik van de schaduw die de omringende bergen bieden. De wijnstokken worden geplant om van 's morgens vroeg tot 's middags laat de volle zon te krijgen. Maar tijdens het heetste deel van de dag in de late namiddag worden ze door de bergschaduw beschermd tegen direct zonlicht.

  Wat is de Valle Calchaqui?

  De Valle Calchaqui is een wijnbouwgebied in Argentinië. Hoewel de regio slechts ongeveer 2 procent van het totale wijngaardareaal van Argentinië vertegenwoordigt, is het onevenredig vertegenwoordigd onder de bekroonde Argentijnse wijnen. De teeltomstandigheden zijn bij uitstek geschikt voor fruitige wijnen. De meest populaire druivensoorten in de regio zijn onder andere rode Malbec en witte Torrontés.

  Wijnen uit de Valle Calchaqui in VINELLO

  Als u het wijngebied Valle Calchaqui wilt betreden met een wereldwijde superlatief, zijn de producten van de Bodega Colomé een goede keuze. Hier, in het Molinos wijngebied in Salta, groeien de wijnstokken op een hoogte tot 3.111 m - hoger dan in welke andere wijnmakerij ter wereld dan ook. Probeer bijvoorbeeld de Malbec Valle Calchaquí. De Malbecdruiven groeien op wijnstokken tot 150 jaar oud. Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot en Tannat ronden de weelderige minerale structuur van de wijn af op een fruitige en complexe manier. 

  Bestel een Argentijnse rode wijn bij Cafayate, het hart van de Valle Calchaqui, met de Amalaya Tinto van Bodega Amalaya. Net als de Bodega Colomé wordt het wijnhuis gerund door de familie Hess uit Zwitserland en produceert het expressieve wijnen met intense aroma's. 

  Welke rode druivenrassen worden in de Valle Calchaqui geteeld?

  De meest voorkomende rode variëteiten in Valle Calchaqui zijn Malbec, Cabernet Sauvignon en Tannat, maar ook Merlot, Syrah en Bonarda. 

  Welke witte druivenrassen worden in de Valle Calchaqui geteeld?

  De dominante witte druivensoort in de wijnstreek is Torrontés. Daarnaast worden Cereza en Moscatel (Muscatel) ook in grotere hoeveelheden geteeld. 

  Hoe groot is het wijngaardgebied in de Valle Calchaqui?

  De wijngaarden in de Valle Calchaqui beslaan 4.191 hectare. Hiervan bevindt zich 3.370 hectare in gebieden in Salta, 708 hectare in gebieden in Tucumán en 113 hectare in gebieden in Catamarca.

  Bestel Valle Calchaqui-wijnen online bij VINELLO

  Heb je zin om je eigen verkenning van Valle Calchaqui samen te stellen? Blader maar eens door ons assortiment - VINELLO heeft tal van prachtige klassiekers en spannende nieuwe ontdekkingen op het programma staan. Ontdek de verscheidenheid aan wijnen en profiteer ook van ons sommelier-advies. Beveiligde aankoop en gegarandeerde snelle levering zorgen ervoor dat uw plezierreis snel kan beginnen en u direct naar het wijnplezier leidt.

  Top