
De Villa Huesgen rijst majestueus op in het midden van de gelijknamige wijngaard direct aan de Moezel. Het is gelegen in de wijnstad Traben-Trarbach, ooit een van de belangrijkste plaatsen voor de wijnhandel.
Villa Huesgen - Negen generaties wijnbouw aan de Moezel
1735 markeert het begin van de geschiedenis van de Huesgens en hun wijn. In dit jaar verhuisde Johannes Huesgen I van de Nederrijn naar de Moezel en stichtte het wijnhandelshuis Huesgen. Hij begon met het verbouwen van wijnen aan de Moezel en vestigde daarmee de familietraditie.
De volgende generaties breidden het familiebedrijf uit, steeds met de bedoeling kosmopolitisch te blijven en tegelijkertijd verbonden te zijn met het vaderland. De aansluiting op de nieuwe spoorlijn in het midden van de 19e eeuw door Adolph Huesgen IV of de introductie van moderne keldertechniek en vooruitstrevende methoden in de wijnbouw door zijn zoon Adolph V, naar wie de huidige villa ook teruggaat.
De weg naar moderniteit
Ook de vrouwen van het huis speelden een grote rol in de geschiedenis, bijvoorbeeld Maria Angelika zette de zaak voort aan het eind van de 18e eeuw na de dood van haar man, of Lotte Huesgen, wiens man niet terugkeerde uit de Tweede Wereldoorlog.
Vandaag de dag runt Adolph Huesgen VIII het familiebedrijf. Onder zijn naam werd de wijnmakerij omgedoopt tot Villa Huesgen. Contacten met de internationale wijnhandel, een moderne, elegante signatuur van de wijnen kenmerken de dagelijkse gang van zaken onder zijn leiding.
Riesling, de ziel van de Moezel
Het oudste wijnbouwgebied van Duitsland, de Moezel, biedt een gematigd klimaat en leisteengronden, die op de steile hellingen langs de oevers ideale omstandigheden bieden voor de Riesling, die hier zeer lang kan rijpen. Villa Huesgen 's sites aan de rivier zijn:
- Trabener Würzgarten
- Enkirch Steffensberg
- Enkircher Zeppwingert
Deze steile wijngaarden zijn zuidwestelijk georiënteerd en de bodem bevat blauwe, zwarte en grijze Devoonleisteen. Deze leisteen is een perfecte warmteaccumulator, die de Riesling een goede temperatuurregeling biedt en tegelijkertijd het mineraalgehalte uitstekend tot uitdrukking brengt. De wijnstokken op deze hellingen zijn tot 120 jaar oud.
In de wijngaarden is de opbrengst beperkt om de kwaliteit hoog te houden. De druiven worden handmatig geoogst in verschillende fasen om ervoor te zorgen dat alleen de beste, rijpe druiven beschikbaar zijn voor de wijnen.
Jugendstil naast moderne wijnbouw
De kelder van Villa Huesgen wordt beheerd door keldermeester Edgar Schneider en oenoloog Markus Montano Lopez. Tanks met een capaciteit van 1400 hectoliter zijn beschikbaar op een oppervlakte van 300 vierkante meter om de wijn van de berg in de fles te brengen. Zowel roestvrij staal als hout zijn beschikbaar voor veroudering, van grote vaten tot barriques kunnen worden aangepast aan de wijnen om het beste te vinden voor het gewenste resultaat.
Sinds 2019 is Villa Huesgen ook gecertificeerd door Fair and Green e.V. voor duurzame wijnbouw. Vandaag de dag is de villa zelf ook opengesteld voor het publiek door middel van wijnproeverijen, waar u nog steeds de historische Art Nouveau stijl kunt ervaren.
Verdere informatie over Villa Huesgen
Adres | |
---|---|
Bedrijfsnamen: | Villa Huesgen |
Straat: | An der Mosel 46 |
Stad: | 56841 Traben-Trarbach |
Land: | Duitsland |
Regio: | Rijnland-Palts |
Continent: | Europa |
Contact & Web | |
Website: | https://www.villahuesgen.com/ |
E-Mail: | info@villahuesgen.com |
Facebook: | https://www.facebook.com/Villa-Huesgen-189622391200971/ |
Telefoon: | +49 6541 812346 |
Fax: | +49 6541 812347 |
Bedrijf | |
Jaar van oprichting: | 1735 |
Eigenaar: | Adolph Huesgen |
Wijn | |
Oenoloog: | Markus Montano Lopez |
Keldermeester: | Edgar Schneider |