Vin Santo - cultureel erfgoed van Toscane
Er is iets mystieks aan de zoete wijn van Vin Santo. Ingebed in de rijke geschiedenis van Italië, meer bepaald Toscane, is Vin Santo meer dan alleen een heerlijke dessertwijn. Het belichaamt het landschap, de mensen, de filosofie van de eeuwenoude traditie. De wijnbouwers van de zoete wijn, geproduceerd zoals ze honderden jaren geleden waren, herinneren zich de ervaringen van hun voorgangers, hoewel de traditionele productie van Vin Santo in gevaar wordt gebracht door de moderne EU-regelgeving. Toch drukken de Italiaanse wijnmakers zoals altijd op een Vin Santo, die zich hier en daar aanpast aan het reglement, maar altijd trouw blijft aan de oorsprong. Vin Santo dessertwijn is vandaag de dag zoals het vroeger was, niet zoals het heden het wil. Malvasia en Trebbiano, gedeeltelijk ingedroogd, aan de lucht gedroogd, schijnbaar eindeloos gerijpt in oude karatelievaten. De Vin Santo is niet om snel van te genieten, maar een vertraagde reis naar het verleden, gevoerd met fluweelzachte herinneringen en een bijna heilige noot.
Productie van de Vin Santo
Voor de productie van Vin Santo worden voornamelijk de twee druivensoorten Trebbiano en Malvasia gebruikt, die direct na de oogst op houten rekken aan de lucht worden gedroogd. Wekenlang zijn de druivenharsen en concentreren ze de zoetheid in het hart van de vrucht aanzienlijk. Afhankelijk van de zoetheidsgraad van de druiven begint het persen met grote zorgvuldigheid en zacht persen. Bijgevolg wordt de afgewerkte wijn minstens drie jaar lang opgeslagen in verzegelde vaten, caratelli genaamd, onder het dak. Zo wordt de Vin Santo blootgesteld aan constante temperatuurschommelingen tussen zomer en winter. Dit geeft de Italiaanse dessertwijn uit Toscane zijn robuustheid en geeft de Vin Santo zijn karakteristieke dikke body. Om in stijl van uw Vin Santo te genieten, heeft u alleen de knapperige Cantuccini nodig, die de dessertwijn aanvult met zijn fijne zoetheid.
Recept Cantuccini
Een hemelse combinatie van Vin Santo en Cantuccini combineert de krachten van beide en vanaf nu is het menu moeilijk voor te stellen zonder. En om veel liefde in de amandelkoekjes te stoppen, waarom bak je de cantuccini niet zelf? Hier is hoe:
Ingrediënten:
- 200 g hele amandelen
- 300 g bloem
- 250 g suiker
- 3 eieren
- Zout
- Bakpoeder
Rooster de amandelen in een pan en leg ze opzij. Meng nu de bloem, suiker, eieren, zout en het bakpoeder in een kom tot een vrij stevig en kleverig deeg en voeg tenslotte de geroosterde amandelen toe. Laat het deeg nu een half uur rijzen.
Vorm nu het deeg tot een rol en bak het in een oven die voorverwarmd is tot 180° C gedurende ongeveer 30 minuten. Neem de rol uit de oven en snijd de rol in gelijke plakken. Zet ze terug in de oven voor nog eens 5 minuten. Laat je afkoelen en de cantuccini is klaar voor je Vin Santo - bon appétit!
|
Eén dessertwijn, één naam, vele legendes..
Als je de naam Vin Santo hoort, denk je onvermijdelijk aan het toeschrijven van heilige attributen aan de zoete wijn. Dit is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want volgens de legende gebruikte een Franciscaner monnik Vin Santo om het lijden van de zieken te verlichten en hen verlichting te geven van de pijn. Daarnaast is Vin Santo ideaal voor kerkelijke maaltijden, omdat de goede houdbaarheid van een geopende fles praktisch bleek wanneer wijn alleen af en toe nodig was voor ceremoniële gelegenheden. Een andere oorsprong voor de naam van de Italiaanse zoete wijn werd ongeveer een eeuw later gevonden. Een Griekse bisschop realiseerde zich tijdens het drinken van de wijn dat het santox was, in het Duitse geel. De Vin Santo is echter eerder goudgeel, bijna ambergeel, dan gewoon geel. Historici gaan er ook van uit dat de term afkomstig is van de kruistochten. Ridders die op het eiland Santorini een zoete wijn proefden op hun doortocht naar het Heilige Land ontdekten een soortgelijke wijn in Toscane op hun thuisreis en vergeleken deze met de wijn van het mediterrane eiland Santorini. Al deze legendes zijn aannemelijk, geen enkele is tot nu toe bewezen, maar Vin Santo smaakt in het verleden net zo goed als nu - hemels.
Dingen die je moet weten over Vin Santo
Wat is Vin Santo dessertwijn?
Vin Santo is een zoete wijn uit Italië, voornamelijk uit de regio's Toscane, Marche en Umbrië. Het wordt op een zeer traditionele manier gemaakt en wordt door wijnkenners beschouwd als een absolute specialiteit van Toscane. Het zoete karakter in het goudgele en bijna vette lichaam bevat tonen van noten, rozijnen, boter, honing en nestelt zich soepel in de mond. De typische druivensoorten Malvasia en Trebbiano worden voor het persen aan de lucht gedroogd op grote houten rekken. Tussen 1 december en 31 maart mag de Vin Santo verder worden verwerkt. Tot slot wordt de wijn opgeslagen in houten vaten op de zolder van de wijnmakerij voor minstens 3 jaar, en minstens 4 jaar voor het Riserva-kwaliteitsniveau.
Wat gaat er goed met Vin Santo?
Vin Santo wordt perfect aangevuld met cantuccini en zoete gebakjes. Daarnaast harmoniëren gedroogd fruit, gebak en pittige kaasvariaties met de Italiaanse dessertwijn. Vin Santo dient ook als begeleiding bij allerlei beschouwelijke gelegenheden, festiviteiten, naar het café en als afsluiting van een gezellig diner.
Hoe dien je Vin Santo?
De ideale drinktemperatuur voor een Vin Santo ligt tussen 8 en 14°, afhankelijk van de smaak en de rijping. Serveer de Vin Santo zoete wijn in een sherry of portglas om het aroma volledig te ontwikkelen. Kleine tip: Vaak worden cantuccini's in het glas gedompeld, maar dit laat een kruimelig en bijna ondrinkbaar residu achter. Leg daarom een stuk cantuccini op de tong en laat de Vin Santo er langzaam overheen lopen. Smaakt ook en het glas blijft kruimelvrij.
Hoe lang kan Vin Santo worden bewaard?
Vin Santo heeft een goed bewaarpotentieel en kan zeker 10 jaar of langer in uw eigen wijnkelder bewaard worden. Let echter op de vintage van uw Vin Santo, een dessertwijn die al decennialang in het vat heeft gerijpt, overleeft de opslag op lange termijn niet noodzakelijkerwijs. Zelfs een geopende fles Vin Santo blijft een paar weken gesloten, maar verliest na verloop van tijd wat frisheid.
Vin Santo dessertwijn online goedkoop kopen
Een echte ster van de dessertwijnen, rechtstreeks uit de landelijke hoeken van Toscane. Ontdek de harmonie, de filosofie, de smaak van Vin Santo. Koop uw exquise dessertwijn goedkoop en online op VINELLO. Wij presenteren u een volwaardige selectie zoete wijnen van hoge kwaliteit Vin Santo voor aangename uren en sublieme momenten. Profiteer van onze snelle, klimaatneutrale en verzekerde levering en binnenkort heeft u uw persoonlijke schat van Toscane in uw eigen vier muren. Compromisloze, hemelbestormende smaak in gouden tinten - Vin Santo is rijp om ook u te plezieren. Koop de heilige Vin Santo goedkoop op VINELLO en geniet van het wereldse.