Welschriesling - geschiedenis en herkomst
De herkomst van dit druivenras kan niet precies worden vastgesteld. Aangenomen wordt dat het afkomstig is uit Noord-Italië, dat ook wordt aangeduid met de naam Welschriesling. Andere wijnonderzoekers gaan uit van zijn oorsprong in de Champagnestreek, waar hij niet meer wordt verbouwd. Andere veronderstellingen hebben betrekking op een oorsprong uit Roemenië.
Voorouders en oversteekpartners
De oorsprong van de Welschriesling-druif is ook onduidelijk, de Elbling is het dichtstbijzijnde familielid. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is er geen relatie met de eigenlijke (Witte of Rijnlandse) Riesling.
Welschriesling - Op één na belangrijkste druivensoort in Oostenrijk
Welschriesling wordt in alle Oostenrijkse wijngebieden verbouwd. Met een teeltoppervlakte van 3.597 hectare is het na Grüner Veltliner de belangrijkste Oostenrijkse wijn. In het Hongaarse wijngebied Badacsony is het de belangrijkste wijnstok. Verdere teeltgebieden bevinden zich in Roemenië, Bulgarije, Tsjechië, Slowakije en in de Italiaanse wijnbouwregio's Trentino en Friuli.
Ampelografie
Het blad van de Welschriesling is drie- tot vijf-lobbig en glad met een sterk getande bladrand. De druiven zijn middelgroot, cilindrisch, zeer dicht, met schouders en met een middelgrote tros. De bessen zijn geelgroen van kleur, dunwandig, gestippeld en zeer sappig.
Velden
Op goede locaties levert de Welschriesling wijnstok veel op. Voor de productie van kwaliteitswijnen is het daarom soms raadzaam de opbrengst te verminderen.
Eisen ter plaatse en bodem, terroir
Ideaal voor de Welschriesling zijn zandgronden met een goede aanvoer van water en magnesium, maar weinig neerslag. Het is vorstbestendig, maar heeft zonnige en warme locaties nodig om te kunnen gedijen. De wijn reageert gevoelig op droogte en verliest dan voldoende scheutgroei. De Welschriesling is gevoelig voor stamrot - een aandoening van de celstructuur van de druivenstammen, die door passende teeltmaatregelen kan worden tegengegaan.
Kenmerken van de Welschriesling
Welschriesling wijnen zijn verkrijgbaar in zeer verschillende kwaliteiten, variërend van jonge frisse wijnen tot Prädikatsweine . Ook voor de productie van mousserende wijn wordt vaak gebruik gemaakt van Welschriesling. Jongere wijnen zijn zuur geaccentueerd en hebben een fruitig bouquet met tonen van groene appel of citrusvruchten. Beeren- en Trockenbeerenauslesen gemaakt van Welschriesling-druiven hebben zeer complexe aroma's met subtiele honingtonen, tonen van exotisch fruit en een karakteristieke zuurgraad.
Synoniemen
De synoniemen voor Welschriesling zijn gevarieerd en per land verschillend, hoewel de verbale verwijzing naar Riesling heel vaak behouden blijft. In Hongarije heet het bijvoorbeeld Olasz, Olasz Risling of Nemes Olasz Riesling. In sommige regio's heet het Petit Riesling, Italiaanse Riesling, Petracine of Meslier/Meslier de Champagne.
Voedseladvies voor de Welschriesling
Welschriesling is een fruitige witte wijn en gaat bijzonder goed samen met lichte gerechten - salades, koude voorgerechten of pasta. Het is ook uitstekend geschikt als tap- en zomerwijn . In Oostenrijk wordt hij vaak gedronken als mousserende wijn met mineraalwater of soda.