Wijnen van de Hessische Bergweg

(5)

Een juweel van wijncultuur tussen Darmstadt en Mannheim: de Hessische Bergstrasse is qua oppervlakte niet een van de grootste wijngebieden van Duitsland - maar het is wel een van de topadressen voor uitstekende Riesling, zachte Pinot Gris en Pinot Blanc vol karakter. 

Lees meer over Wijnen van de Hessische Bergweg
Filters sluiten
van tot
24 h 🚀  
Geen resultaten gevonden voor de filter!
Domäne Bergstraße Riesling trocken 2021 - Kloster Eberbach
Domäne Bergstraße Riesling trocken 2021 - Kloster Eberbach
Witte wijn Droge Duitsland Hessische Bergweg
70011-DE-WW-RI-0220-21
Weißburgunder trocken - Domäne Bergstraße - Kloster Eberbach Weißburgunder trocken - Domäne Bergstraße - Kloster Eberbach
Witte wijn Droge Duitsland Hessische Bergweg
70011-DE-WW-PB-993-12
Heppenheimer Centgericht Grauburgunder Crescentia - Domäne Bergstraße - Kloster Eberbach Heppenheimer Centgericht Grauburgunder Crescentia - Domäne Bergstraße - Kloster Eberbach
Witte wijn Droge Duitsland Hessische Bergweg Heppenheim (DE)
70011-DE-WW-PG-995-12
Riesling trocken 1,0 l 2020 - Domäne Bergstraße - Kloster Eberbach
Riesling trocken 1,0 l 2020 - Domäne Bergstraße - Kloster Eberbach
Witte wijn Droge Duitsland Hessische Bergweg
70011-DE-WW-RI-950-11
Heppenheimer Centgericht Crescentia Weißburgunder 2020 - Kloster Eberbach
Heppenheimer Centgericht Crescentia Weißburgunder 2020 - Kloster Eberbach
Witte wijn Droge Duitsland Hessische Bergweg Heppenheim (DE)
70011-DE-WW-PB-0209-20

De Hessische Bergstrasse - "Hier begint Duitsland Italië te worden"

Het heerlijk milde klimaat tussen de Rijn en het Odenwald was voor keizer Jozef II aanleiding om deze oproep te doen toen hij na zijn kroning in Frankfurt in 1764 terugkeerde naar Wenen. Wie de Hessische Bergstrasse en haar wijncultuur verkent, komt een paar grote internationaal gerenommeerde wijnmakerijen en vele wijnbouwers tegen die in de kleinste wijnbergen wijnen produceren voor eigen gebruik en voor de verkoop in de regio.

De bergweg door Hessen

De Hessische Bergstrasse, die vooral bekend staat om de knapperige Riesling, is samen met Saksen en Saale-Unstrut een van de kleinste wijnbouwregio's van Duitsland. Het strekt zich uit ten zuiden van Darmstadt langs de westelijke hellingen van het Odenwald tot aan de grens met Baden-Württemberg, waar het wordt verbonden door de Badense Wijnroute.

De wijnstijlen van de Hessische Bergstrasse

Meer dan vier vijfde van de ongeveer 450 hectare cultuurgrond in de regio is beplant met witte druivenrassen, waarvan meer dan de helft Riesling. Geleidelijk aan wint de teelt van rode druivensoorten aan belang. Dit is te wijten aan het milde weer en de stijging van de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in de loop van de klimaatverandering. 

Klimaat en bodem

In de Hessische Bergstrasse is de lente eerder voelbaar dan waar dan ook in Duitsland en de herfstkoeling is nog lang niet voorbij. De overwegend op het westen gelegen wijngaarden, waarvan sommige zeer steil zijn, profiteren van veel zon en voldoende regen. De bergketens van het Odenwald beschermen tegen koude oostenwinden en sterke temperatuurschommelingen.

Rondom de grootste wijngemeenschappen van Heppenheim en Bensheim overheersen vruchtbare löss- en kleigronden met een hoge opslagcapaciteit voor water en plantenvoedingsstoffen. In het noorden van de regio groeien sommige wijnstokken op verweerde granieten bodems met intercalaties van stuifzand. Op deze voedingsarme ondergrond dragen alleen hardnekkige, sterke wijnstokken druiven, net als op de geïsoleerde rode zandsteenplaatsen rond Großumstadt.

De Hessische Bergstrasse - wijn in vele variëteiten

De beschermde gebieden en de uiteenlopende bodemgesteldheid van de regio maken het mogelijk om een breed scala aan druivensoorten te verbouwen - in de eerste plaats Riesling, die ongeveer 50 procent van het bebouwde areaal beslaat. Müller-Thurgau, Pinot Gris en Pinot Blanc gedijen hier ook. Van de rode druivensoorten zijn Pinot Noir en Saint Laurent de meest voorkomende, maar ook - dankzij de stijgende temperaturen - meer en meer Zuid-Europese druiven zoals Primitivo of Cabernet Sauvignon.

Wetenswaardigheden over de Hessische Bergstrasse

Hoe kwam de wijn in de Hessische Bergstrasse terecht?

Het aangenaam warme klimaat in deze regio in het verder vrij koele Germanië werd al zo'n 2000 jaar geleden door de Romeinse kolonisten en kooplieden genoten. Langs de "via strata montana" (bergweg) tussen de Rijn en het Odenwald bloeiden tamme kastanjes, vijgen en wijn op. De eerste schriftelijke vermelding van de wijnbouw is te vinden in de Lorsch Codex, een document dat onder andere de schenking van een wijngaard aan het Lorschklooster in 755 bevestigt.

Welke is de beroemdste wijnmakerij in de regio?

Enkele van de beste wijnen uit de Hessische Bergstraße komen uit de Staatsweingut Bergstraße. Het maakt deel uit van de Hessische staatswijngaarden Kloster Eberbach, het grootste wijnlandgoed van Duitsland. In de jaren '70 was het domein het eerste wijnhuis in de wijnbouwstreek dat zich waagde aan de productie van Trockenbeerenauslesen en ijswijnen. Vandaag de dag behoren vooral droge Riesling, Pinot Blanc en Pinot Gris tot de topproducten van de Bergstrasse State Winery in Kloster Eberbach. 

Wat is er zo bijzonder aan het Heppenheim Centgericht?

De voormalige historische binnenplaats op de Heppenheimer Landberg wordt beschouwd als de beste plaats in de regio (VDP Erste Lage of VDP Goßes Gewächs). Sinds 1970 behoort het tot de Hessische staatswijngaarden Kloster Eberbach (Domaine Bergstraße). Naast de Riesling, die hier ook voornamelijk wordt geteeld, is hij beplant met Pinot Gris, Gewürztraminer, Pinot Noir en Pinot Noir. Een uitstekende wijn uit deze wijngaard is de Heppenheimer Centgericht Grauburgunder Crescentia, die met knapperige aroma's van citrusvruchten en pitvruchten en aardse, minerale nuances doet denken aan een karaktervolle Pinot Grigio uit Zuid-Tirol. Het bijna zeven kilometer lange "Wijn en steen"-avonturenparcours met talrijke tentoonstellingen en kunstwerken loopt door het Heppenheim Centgericht.

Bestel de wijn van de Hessische Bergstrasse online bij VINELLO

Heeft u zin om uw eigen ontdekkingstocht door de Hessische Bergstrasse samen te stellen? Blader maar eens door ons assortiment - VINELLO heeft tal van prachtige klassiekers en spannende nieuwe ontdekkingen op het programma staan. Ontdek de verscheidenheid aan wijnen en profiteer ook van ons sommelier-advies. Beveiligde aankoop en gegarandeerde snelle levering zorgen ervoor dat uw plezierreis snel kan beginnen en u direct naar het wijnplezier leidt.

UP UP
UP